CCR: majorarea pensiilor cu 40%, constituțională. Premierul Cîțu: ”România nu-și permite acest lucru”

Publicitate

Curtea Constituțională (CCR) a respins astăzi sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat pe anul 2020, care prevede, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, măsură votată anul trecut de Parlament.

Practic, astăzi Curtea Constituţională a stabilit că actul normativ este constituţional.

În replică, în această după amiază, premierul Florin Cîţu a declarat că România nu şi-a permis în 2020 şi nu îşi permite nici în acest an o majorare a pensiilor cu 40% şi că Guvernul va creşte pensiile în baza calendarului pe care şi l-a asumat.

”România nu şi-a permis permis anul trecut, nu îşi permite nici în 2021 acest lucru. Dar, în acest moment, legea merge la promulgare către domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Cred că vom vedea care va fi varianta. Guvernul precedent şi coaliţia şi-au asumat un calendar de creştere a pensiilor, vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Asta este varianta pe care mergem noi”, a precizat premierul.

Totodată, Florin Cîțu a menționat că anul trecut au crescut pensile cu 14%, România fiind printre puținele țări care au făcut acest lucru.

”Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei, deci creşterea de anul trecut înseamnă în plus 9 miliarde de lei anul acesta, adică două miliarde de euro. Mai mult, România, anul trecut, a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar – şi am fost cel care a spus să nu se întâmple nimic cu salariile în sectorul bugetar anul trecut – cu aproape 8%, în timp ce media în UE a fost sub 3% sau în jur de 3%, 2,9%. Deci, eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Creşterile de anul trecut se susţin şi anul acesta. Deci, nu este nicio problemă”, a transmis premierul.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!