Cazuri noi de furturi de energie electrică într-o localitate din Dâmbovița

Publicitate

Ionuț Parghel

Două persoane din localitatea Bălteni – comuna Conțești s-au ales cu dosare penale fiind acuzate de furt de curent electric.

Cele două cazuri au fost depistate la începutul săptămânii, de către polițiștii din Conțești și reprezentanții furnizorului de energie electrică, așa cum reiese dintr-un comunicat de presă IPJ Dâmbovița.

“La data de 27 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Postului de Poliție Conțești au fost sesizați, de reprezentanții unei societăți de distribuție a energiei electrice,  cu privire la faptul că două persoane, din localitatea Bălteni, ar fi intervenit neautorizat la instalația electrică de joasă tensiune și ar fi sustras energie electrică.

În cauză, polițiștii au întocmit dosare penale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluție legală prin unitatea de parchet competentă.

Conform prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012,  deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Totodată, art. 228 din Codul Penal, prevede că luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Se consideră bunuri mobile și înscrisurile, energia electrică, precum și orice alt fel de energie care are valoare economică.

În perioada ianuarie-decembrie 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, au fost sesizate 53 de infracțiuni de furt de conductori electrici, componente ale rețelelor de telecomunicații ori de distribuție a energiei electrice și alte metale feroase și neferoase, fiind constatată o scădere față de aceeași perioadă a anului 2018”.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!