Cazul femeii de la Constanța care a decedat după ce a sărit de la etajul 6, din foc. Psiholog: „Sunt reacții firești, din motive hormonale”

Publicitate

Un incendiu violent a izbucnit, marți de dimineață, într-un apartament din Constanța. Proprietara acestuia a decedat după ce a căzut de la etaj, încercând să scape de flăcări.

Psihologul Ovidiu Telegescu a vorbit despre gestul disperat al femeii de a se arunca de la balcon, din cauza flăcărilor care îi cuprinsese locuința. Din spusele acestuia mulți oameni reacționează astfel în momentul când se află în pericol, potrivit DC NEWS.

“În momentul în care suntem în pericol sau ne este frică, sau anxietatea crește, începe și hipersecreția hormonilor fricii, deci în primul rând cresc nivelul de cortizol și avem două situații. Fie rămânem pe loc în incapacitatea de a face vreo acțiune sau de cele mai multe ori apare reacția de supraviețuire, de salvare, ca și în cazul doamnei.

Reacția este dată de organismul nostru pentru că în momentul în care crește frica, crește nu doar cortizolul, ci și secreția glandelor suprarenale, respectiv secreția de adrenalină. Atunci, în acel moment, tindem să facem orice gest, crezând că vom supraviețui de aceea asistăm la ieșit pe fereastră, de aceea în timpul cutremurelor nu luăm mereu cele mai bune decizii.

Sunt reacții firești, din motive hormonale. Ceea ce ar trebui să facem noi este ca fiecare departament să aibă aceste proiecte de prevenire în care să venim să explicăm oamenilor ce se întâmplă, cum se întâmplă și cum să gestionăm situațiile de urgență. Fie că este inundație, incendiu sau cutremur, să știm care sunt mecanismele care apar în corpul nostru și reacțiile noastre.”, a explicat Ovidiu Telegescu, la RealitateaPlus, citat de DC NEWS.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!