Cazematele Nemților, readuse în prim-plan la Moreni! Se lucrează la reamenajarea traseului care duce la obiectivul încărcat de istorie din zona Țuicani

66

Administrația municipiului Moreni și-a propus ca în perioada următoare să realizeze câteva trasee turistice pe raza localității. Autoritățile au în vizor, ca în cel mai scurt timp, să pună pe harta turistică a municipiului Cazematele Nemților de la Țuicani și de pe dealul  Sângeriș.

În această perioadă, se lucrează la reamenajarea traseului care duce la Cazemata Nemților din Țuicani, un obiectiv încărcat de istorie. Despre realizarea acestor trasee turistice a vorbit viceprimarul orașului Moreni, Răzvan Bejan.

“Cred că sunt foarte puțini locuitori din orașul Moreni care nu au auzit sau nu au văzut “celebrele” cazemate de pe dealurile Sângeriș și Țuicani, dar din păcate există date foarte puține, iar acelea se referă, în primul rând, la efectivele germane din zona Moreni.

Cunoaștem  că trupele germane, cu un efectiv de 1200 de oameni, dețineau puncte de teren dominante. Pe dealurile de la Pleașa, Țuicani, Sângeriș, Ghirdoveni, bateriile antiaeriene erau fortificate, având adăposturi betonate și tranșee circulare. Ele reprezentau puncte de apărare și observare pentru inamic în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cazemata de la Țuicani, mai mică, avea drept obiectiv principal apărarea șoselei Moreni –Târgoviște în zona Pietriș, pe când cea de la Sângeriș era o redutabilă baterie antiaeriană (împreună cu cea de la Pleașa) și putea adăposti numeroși soldați.

Este clar că au făcut parte din planul de apărare al orașului ( de către trupele de ocupație germană) însă nu deținem date despre perioada exactă când au fost construite”, ne-a precizat viceprimarul municipiului Moreni.

Un alt obiectiv pe care administrația din Moreni vrea să-l realizeze este amenajarea unei piste de biciclete pe malul Cricovului.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!