Caz halucinant de sclavie în Maramureș! Cinci persoane au fost arestate în urma perchezițiilor

Publicitate

Caz halucinant de sclavie în județul Maramureș. Mai mulți oameni săraci, fără adăpost sau cu handicap psihic au fost răpiți și exploatați ani la rând.

Anchetatorii au descins, joi, în localitatea Recea, unde au eliberat mai multe persoane ținute în sclavie de câțiva localnici.Suspecții au fost ridicați de polițiști, dar sătenii acuză că toată comunitatea le știe de frică indivizilor certați cu legea, care se ocupau cu răpiri și sechestrarea persoanelor de mult timp fără să fie trași la raspundere, a transmis Digi 24.

Asta ar fi fost, în viziunea anchetatorilor, rețeta de racolare a zeci de victime care ajungeau să muncească până la epuizare, câteodată fără să primească la schimb măcar o bucată de pâine, închiși cu lacătul în grajd, lângă animale.

Patru victime au fost identificate în lunile în care anchetatorii au monitorizat rețeaua, însă oamenii locului vorbesc despre o practică veche, chiar de 15 ani și despre o rețea mai amplă decât cea identificată de polițiști și procurori.

“Aduceau boschetari din ăștia, i-a ținut aici. Desigur, cum să nu! Fără să îi plătesacă (nr. – întrebat dacă îi puneau la muncă forțată)… Și de 15 ani. Îi băteau aici și vai de capul lor ce le făcea. Fără mâncare, fără nimic, dormeau în grajd acolo, cu animalele”, a povestit un localnic, pentru ziarulromanesc.at. Vecinii “stăpânilor de sclavi” sunt speriați, terorizați chiar pentru că cei cinci bărbați care au format grupul infracțional intrau în casele oamenilor și furau, pe unii dintre ei îi băteau.

S-a trecut la arestări!

În acest moment, bărbații se află în arest preventiv. La data de 05.06.2020, Tribunalul Maramureş a admis propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş, de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 05.06.2020, până la data de 04.07.2020, inclusiv, a cinci inculpaţi, membri ai aceleiaşi familii, domiciliaţi în Loc. Bozânta Mică, cercetaţi sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Pentru a dispune măsura arestării preventive a inculpaţilor, instanţa a reţinut că în cauză există indicii temeinice care să justifice presupunerea că aceştia, în perioada mai 2019 – 30.05.2020, au dezvoltat o practică în a se deplasa pe raza gării CFR din Baia Mare, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau diferite persoane (fără adăpost, care nu se pot întreţine singure sau cu probleme psihice), le răpeau sau le determinau, sub falsul pretext că vor primi o remuneraţie rezonabilă, să presteze diverse munci în gospodăriile familiei, ulterior acestea fiind exploatate şi forţate, prin folosirea de ameninţări şi prin exercitarea de acte de violenţă fizică, să muncească în afara unui cadru legal, fără a fi plătite şi fără a fi hrănite corespunzător.

Hotărârea Tribunalului Maramureş poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Conform  procurorilor, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale. Oamenii erau racolați din gara din Baia Mare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!