Castelul Peleș a primit o factură enormă la energie! Ministrul Culturii: ”Este înfiorător!”

Publicitate

Ministrul Culturii a dezvăluit faptul că situația facturilor din această perioadă este una grea, inclusiv pentru clădirile culturale din țară. De exemplu, Castelul Peleș a primit o factură enormă la energie în comparație cu lunile precedente, dar mai ales în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Cultura este și ea o activitate economică, dar nu numai. Și nu mai putem, adică lucrurile sunt destul de clare și duc la niște pierderi care nu mai pot fi recuperate. Cum se întâmplă și cu energia. (…) Cultura se chinuie, însă cultura există, indiferent de câte piedici îi punem. Noi avem un buget, anul acesta, cu 45 la sută mai mare decât cel de anul trecut. Singurul lucru de care a trebuit să avem grijă este să nu dăm creșterea pe gaze. Chiar acum mi-a trimis domnul director al Muzeului Național Peleș factura de energie. Este înfiorător!”, a spus Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, potrivit dcnews.ro.

Ceea ce este și mai înfiorător este faptul că ministrul recunoaște că dacă în acest moment s-ar plăti actualele facturi la energie din bugetul Culturii, instituția ar rămâne fără fonduri.

„Eu vă spun un lucru pe care nu vreau să-l interpreteze nimeni. Anul trecut, vreo 83 la sută din bugetul Ministerului s-a dus pe salarii, restul alte cheltuielii, deci foarte subțire pe proiecte culturale. Noi cu această creștere am dat un nou suflu”, a mai spus Lucian Romașcanu, potrivit dcnews.ro.

Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, a declarat că, într-adevăr, prețul facturii este imens, deși consumul lunar a fost mai mic decât cel raportat în aceeași perioadă a anului trecut.

”Totul este delicat, este în analiză. Suntem în discuții cu furnizorii. Guvernul României a aprobat OUG 3 de pe 31 ianuarie 2022 în care s-au stipulat prevederi privind plafonarea prețurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Muzeul Peleş a completat, de asemenea, cereri pentru furnizorii de energie electrică şi gaze în susținerea acestora cheltuieli şi în acordarea sumelor convenite şi stabilite prin aceste plafoane. Dar încă nu avem informaţia cât va fi acest plafon, care vor fi suplimentele acordate. Urmează ca managerul instituţiei şi Consiliul de Administrație să ia în discuție factura sosită ieri şi să stabilească măsurile necesare”, a declarat Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Național Peleş, potrivit dcnews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!