Cascada Bigăr, cunoscută la nivel mondial, a cedat sub propria greutate. Perla din Cheile Nerei a rămas fără o porțiune de 4 metri

Publicitate

Unul  dintre cele mai atractive puncte turistice din Banat, care a atras mii de turiști români și străini, în suferință din cauze naturale!

Este vorba despre Cascada Bigăr, clasată în anul 2013 de site-ul american „The World Geography” pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume. Anterior, în septembrie 2010, un ghid turistic internațional, National Geographic Traveler – Romania, făcea pentru întâia oară prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate.

Cunoscuta și recunoscuta cascadă Bigăr din Cheile Nerei atrăgea anul 100 de mii de turiști, însă acum o parte importantă din ea s-a prăbușit.

Cascada s-a prăbușit luni „sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, după cum susține Romsilva în replică la acuzațiile făcute de un ghid turistic local care acuza o intervenție a omului pe cursul de apă.

Cascada a rezistat la două inundaţii anul trecut şi acum 5 ani, însă din nefericire acest lucru nu s-a mai întâmplat și acum.

Potrivit EuropaFm, activiștii de mediu dau vina pe intervenţiile din zonă, care au luat din apa Bigărului și au deviat mare parte din debit către o păstrăvărie din aval.

”Un perete al cascadei Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18.15, din cauze naturale.

Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate.

Menționăm că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, o cascadă de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani, iar în zona cascadei Bigăr există urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute în trecut”, a anunțat pe Facebook Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!