Care sunt categoriile de persoane care pot fi încorporate obligatoriu în război, potrivit legislației din România. Ce riscă cei care refuză

Publicitate

În cazul în care în România s-ar decreta stare de asediu, mobilizare sau război, vor fi mobilizați toți rezerviștii, iar serviciul militar va deveni obligatoriu pentru toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani.

În contextul crizei din Ucraina, în anumite condiții, suspendarea serviciului militar obligatoriu se ridică, iar autoritățile pot apela la mobilizarea parțială sau totală a forțelor pentru întărirea sistemului de apărare. Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, care sunt decretate de președinte și validate de Parlament, Ministerul Apărării (MApN) mobilizează rezerviștii de orice fel, scrie realitatea.net.

Vor fi mobilizați, în primul rând, rezerviștii voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani care au contracte cu MApN și sunt plătiți chiar dacă stau acasă cu 30 la sută din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat. Ei trebuie să se prezinte imediat la unitățile militare de care aparțin. Cu toate acestea, numărul acestor rezerviști este limitat, fiind doar aproximativ 60.000 de rezerviști, cei care și-au efectuat stagiul militar înainte de suspendarea acestuia și sunt în posesia unui livret militar.

Aceștia știu deja la ce unitate trebuie să se prezinte în 48 de ore și au atașat livretului un ordin de chemare chemare care conține și cupoane de transport valabile pe mijloace rutiere, feroviare, navale sau aeriene. De asemenea, în cazul în care nu se prezintă la termenul și locul menționat în ordin, persoana respectivă va suporta consecințele Codului Penal, care prevede închisoare de la 2 la 7 ani. Această obligație revine numai rezerviștilor care au până în 55 de ani, vârsta până la care sunt menținuți în evidențele militarilor în rezervă, scrie realitatea.net.

Totodată, potrivit Legii 395/2005, pe durata stării de război, a stării de mobilizare și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie. Conform legislației privind pregătirea populației pentru apărare, sunt încorporabili cetățenii romani, bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar. Legea menționează că nu vor face serviciu militar persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, pe timpul executării pedepsei, cele arestate preventiv sau trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluționat cauza penală, precum și cei care, în general vorbind, dar cu respectarea unor anumite condiții, au persoane în întreținere, scrie sursa citată.

De serviciul militar obligatoriu scapă cei care au soția bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate, cei care au unul sau mai mulți copii minori, iar soția a decedat sau cei ai căror părinți sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă. De asemenea, nu se pot înrola cetățenii care, din motive religioase sau de conștiință, refuză să îndeplinească serviciul militar sub arme execută serviciul alternativ. În acest caz, cel încorporat poate refuza să poarte armă. Potrivit legislației, refuzarea încorporării este infracțiune și se pedepsește din punct de vedere penal, scrie realitatea.net.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!