Când va începe vaccinarea populației generale. Medicul Valeriu Gheorghiță: “Programarea persoanelor va fi disponibilă de la jumătatea lunii martie”

Publicitate

De la jumătatea lunii martie încep programările pentru etapa a treia de imunizare anti-COVID. Persoanele din această etapă se pot programa pe platforma online dedicată acestui proces începând cu data de 15 martie, inocularea vaccinului pentru această categorie de oameni urmând să aibă loc, cel mai probabil, în aprilie, a precizat, la sfârșitul săptămânii trecute, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2.

“În ceea ce privește etapa a treia, posibilitatea de programare a persoanelor va fi disponibilă chiar după 15 martie, și acest lucru e important, în momentul în care va fi disponibilă acea listă de așteptare, iar vaccinarea respectivă probabil va debuta în luna aprilie”, a transmis Valeriu Gheorghiță la Digi 24, citat de Agerpres.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat și faptul că din 15 martie vor fi active liste de așteptare pentru vaccinare anti-COVID pe platforma online de înscriere. Fiecare persoană înscrisă pe lista unui centru de vaccinare va putea vizualiza câte persoane se află înaintea sa și poate estima data la care ar fi programată la vaccinare.

Totodată, acesta a transmis că activarea acestei liste de așteptare pe platforma online a depins de operaționalizarea celor 750 de centre din țară prevăzute în campania de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că începând cu data de 1 martie, vor fi vaccinate cel puțin 30 000 de persoane în fiecare zi și vor fi zile în care se va depăși cifra de 40 000 de persoane imunizate.

„Aș vrea să fac o precizare legată de această scădere din ultimele zile a numărului de persoane vaccinate la nivel național, a fost o scădere practic cauzată de numărul limitat de doze din luna februarie în sensul în care pe baza calendarului de livrare am blocat locurile la programare după 11 februarie și am deschis noi locuri din 1 martie. De mâine (nr. 1 martie) vor fi cel puțin 30 de mii de persoane vaccinate în fiecare zi, vom avea zile în care vom depăși 40 000 de persoane vaccinate. Această scădere din ultimele zile nu este cauzată de scăderea adresabilității persoanelor, ci a fost generată de lipsa programărilor care la rândul ei a fost cauzată de o indisponibilitate a dozelor. A trebuit să și reprogramăm o parte dintre persoane pentru că am avut suficiente doze”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Potrivit autorităților, din etapa a treia de vaccinare fac parte:

 • lucrătorii din industria extractivă;
 • lucrătorii din industria prelucrătoare;
 • lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
 • lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
 • lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
 • lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
 • persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
 • persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
 • persoanele private de libertate;
 • persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
 • lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
 • lucrătorii din biblioteci;
 • casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!