Când încep înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023! Ce procedură a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicitate

Potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației, reînscrierea copiilor la grădiniță va începe în 16 mai, în timp ce înscrierea se va face începând din 30 mai. Astfel, părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic, datele necesare – date privind solicitantul, date privind copilul, pentru a se face planificarea pentru depunerea dosarelor, scrie hotnews.ro.

Ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare, se precizează într-o notă transmisă Inspectoratelor școlare județene de către Ministerul Educației.

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere a copiilor primite este mai mare decât numărul de locuri libere vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice, scrie sursa citată.

Astfel, criteriile generale de departajare anunțate de Ministerul Educației sunt următoarele:

-existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);

-existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

-existența unui frate/a unei surori/înmatriculate, în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă;

-existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

De asemenea, potrivit Ministerului Educației, în cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil, respectiv:

  • se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criterii.

Totodată, este foarte important faptul că Ministerul a anunțat modul de elaborare al criteriilor specifice de departajare. Astfel, acestea vor fi elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate de consiliul de administrație al acesteia și avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului școlar județean/al municipiului București până în 27 mai. Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale, scrie hotnews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!