Când devine periculos să consumăm carne, cartofi sau cafea. Prof. dr. ing. Nastasia Belc vine cu explicațiile

Publicitate

Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a fost invitată la Academia de Sănătate pentru a vorbi despre pericolele care stau în spatele alimentelor de bază, din care fac parte cartofii, carnea și cafeaua.

În ceea ce privește alimentele care pot fi prăjite, aceasta a atras atenția că ele nu trebuie ținute prea mult pe foc, pentru că atunci vor dispărea anumite proteine:

”Arsura de la carnea la grătar, sau ceva prăjit mai mult decât trebuie și care devine mai închis la culoare, sau cartofii prăjiți până devin mai închiși la culoare, ne vor face să simțim un gust amărui. Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă substanță toxică.

Dar acolo găsim și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteine cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc. Găsim acrilamidă, de exemplu, care este o substanță cancerigenă. Și la cafeaua prăjită prea mult trebuie să fim atenți. Temperaturile înalte, care duc la un pic de arsură, conduc și la o deteriorare a calității”, a spus prof. dr. ing. Nastasia Belc, potrivit Dcnews.ro.

Motivul pentru care aceste elemente devin toxice este acela că prin prăjirea lor îndelungată va apărea acrilamida, substanță cancerigenă. Aceasta poate fi evitată prin fierbere sau înăbușire, scrie Dcnews.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!