Calea Luminii, eveniment unic ce are loc la Târgoviște de 23 de ani! Spectacol de sunet și lumină în Joia Mare a Paștelui

Publicitate

Calea Luminii, eveniment unic în România, continuă tradiția și anul acesta, la Târgoviște, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, zi cu mare semnificație creștin-ortodoxă.

Mii de târgovișteni și nu numai aleg în această după-amiază să participe la Calea Luminii, eveniment ce se desfășoară de peste 20 de ani, în vechea cetate de scaun a Țării Românești, la inițiativa artistului plastic Mihai Șerbănescu.

Astăzi, 21 aprilie, începând cu orele 18.00, are loc o nouă ediție a evenimentului, în cadrul căreia vor fi aprinse 2023 de candele. Concepție a artistului plastic Mihai Șerbănescu, într-o încercare de a umple Târgoviștea cu o lumină simbolică, evenimentul atinge cu delicatețe obiectivul autorităților în ceea ce privește dezvoltarea culturală a comunității.

Prin intermediul „Căii Luminii”, atât artistul, cât și participanții și spectatorii, se angajează într-un exercițiu de purificare și de meditație, atât de necesar în vecinătatea unui război de o cruzime deosebită care are loc în apropierea granițelor țării noastre. Plăpânda lumânare va aduce un mesaj de iubire și de empatie, întărind spiritele târgoviștenilor și aducând un suflu de frumusețe urbei, mai ales că întregul eveniment se va petrece pe acordurile muzicii regretatului Lorin Stănescu..

După slujba Deniei celor 12 Evanghelii, din fața Catedralei Mitropolitane, până în Piața Mihai Viteazul, mii de candele vor lumina seara Joii Mari, aducând speranță și întărirea credinței.

Primarul municipiului, Cristian Stan, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, devenite tradiționale: ”A fost o idee care a prins, care s-a dezvoltat și care de fiecare dată, în Joia Mare, pune municipiul Târgoviște pe harta națională a evenimentelor deosebite din preajma Sărbătorilor Pascale. Așa că și în acest an se va organiza la Târgoviște Calea Luminii , joi, începând cu ora 18:00, în zona Catedralei Mitropolitane, Piața Mihai Viteazul, iar târgoviștenii și dâmbovițenii sunt așteptați într-un număr cât mai mare”.

„Mulțumesc primarului, viceprimarului că au lăsat acest gest să se întâmple… E ușor, și am văzut de-a lungul timpului, să pui piedică. Dar cu toate piedicile, de 23 de ani, Calea Luminii a fost neîntreruptă, chiar și în anul 2020 atunci când un om de suflet, domnul Ioniță Vasile, a permis ca într-un spațiu de-al dumnealui să se scrie Calea Luminii 2020 – Târgoviște din 300 de lumânări cumpărate împreună cu câțiva prieteni. Mulțumesc și reprezentanților Arhiepiscopiei și mulțumesc târgoviștenilor pentru participarea lor și nu numai lor, pentru că vin oameni din multe locuri. Vă mulțumesc tuturor și vă aștept la Calea Luminii”, a transmis artistul plastic Mihai Șerbănescu.

Sursă foto: Daniel Dumbravă

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!