Cadrele medicale din linia întâi care luptă cu pandemia COVID-19 vor primi sporuri de până la 85%

Publicitate

Guvernul a adoptat, vineri, două acte normative prin care este majorat cuantumul sporului de condiții deosebit de periculoase de care beneficiază cadrele sanitare care lucrează în unitățile medicale care tratează pacienții cu COVID-19, dar și personalul care se ocupă de transportul acestora.

Sporul de care va beneficia personalul medical din spitale este majorat de la 55% la 75-85% din salariul de bază, iar sporul care va fi acordat angajaților de la ambulanță va fi de 80% din salariul de bază. În schimb, angajații care au alte sporuri mai mari le păstrează pe acelea.

“A fost adoptată o Ordonanță de Urgență care majorează sporul pentru condiții de muncă deosebit de periculoase care va fi acordat în procent între 75% până la 85% și acest spor va putea fi acordat din bugetul Fondului Unic Național de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS). Practic, prin OU înaintată de Ministerul Sănătății, se creează cadrul pentru acordarea acestor sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase din bugetul CNASS, din bugetul FUNASS”, a precizat Ionel Dancă.

Acesta a precizat că Guvernul a adoptat o Hotărâre care stabilește efectiv cum se acordă acest spor pentru personalul medical implicat în activități cu pacienții cu COVI-19.

“Acest spor este stabilit în sensul în care personalul poate beneficia de sporul cel mai mare la care are dreptul ca urmare a activităților prestate. Dacă există personal medical și auxiliar implicat în diverse activități medicale pentru care beneficiază de un spor mai mare de 85%, cum este situația de la unitățile sanitare de TBC, aceștia vor primi sporul cel mai mare la care au dreptul. Guvernul, prin aceste acte normative, a majorat sporul de care beneficiază tot personalul medical implicat în tratamentul COVID-19 de la 55% cât era în prezent la 80% iar pentru cei care au dreptul la un spor mai mare, vor primi sporul cu valoarea cea mai mare”, a mai spus cancelarul premierului.

Guvernul s-a reunit săptămâna aceasta în două rânduri în ședință de guvern, luni și vineri. Tot la ședința de vineri a fost adoptată și Strategia de vaccinare a populației de coronavirus.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!