Ionuț Parghel
Comunitatea bulgarilor din orașul Târgoviște – Cartierul Matei Basarab – a sărbătorit astăzi, în prima sâmbătă a Postului Mare, Paștele Cailor sau Tudorița, o manifestare tradițională, dar și un obicei unic în țară.
Sărbătoarea, intrată în patrimoniul cultural național al minorităților etnice din România, vestește începutul primăverii, dar și un nou start al muncilor agricole.
Paștele Cailor sau “Konski Velikden (în bulgară) este ziua în care grădinarul bulgar sau “sârb” cum este cunoscut în Târgoviște, și calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică pentru a primi binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoși în anul care urmează.
În cadrul evenimentului au putut fi admirați cei mai frumoși cai, dar și cele mai spectaculoase căruțe și șarete. De asemenea, gospodarii bulgari, atât cei mari, cât și cei mici, au îmbrăcat portul tradițional.
La finalul slujbei religioase, femeile a oferit bărbatului “konceta” (căluți din aluat de pânie), care se împarte în două părți egale, jumătate fiind mâncată de el, iar cealaltă jumătate de cal, pentru a se întări legătura dintre ei.
La scurt timp, s-au organizat “Parada cailor” și întreceri hipice. Cabalinele au defilat prin fața a sute de oameni prezenți la eveniment, iar juriul a ținut cont de frumusețea și de comuniunea dintre om și animalul său.
Evenimentul se ține an de an în cartierul Matei Basarab din Târgoviște, iar la manifestări participă întreaga comunitate. Mai mult de atât, la eveniment sunt invitați și oaspeți din Bulgaria.
Comunitatea bulgarilor din Târgoviște numără peste 2 500 de oameni. Sărbătoarea comunității bulgare datează în cartierul târgoviștean datează din 1851.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Zaedno din Târgoviște, alături de Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Muncipiului Târgoviște.