Bugetul municipiului Târgoviște a fost aprobat! Ce investiții se doresc a fi realizate în acest an

Publicitate

Marți, 31 ianuarie, a fost aprobat bugetul municipiului Târgoviște, pe anul 2023!

Așa cum am scris deja, și anul acesta, potrivit primarului Cristian Stan, capitolul destinat dezvoltării reprezintă aproximativ 55% din total, bugetul aferent investițiilor însumând aproximativ 290.000.000 lei, cu 25.000.000 lei mai mare în comparație cu anul precedent.

Edilul a anunțat că, după ce vor sosi noile finanțări pe proiectele deja aprobate, în special fonduri europene, bugetul de investiții se va majora: pe proiectele pe Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR se vor primi 400 milioane lei, iar proiectele care vor fi depuse pe POR (Programul Operațional Regional) ajung la 500 milioane lei.

Concluzia este că proiectele sunt motorul dezvoltării Târgoviștei și al atragerii de fonduri europene sau guvernamentale.

„La acest moment, proporția dintre secțiunea Dezvoltare și cea de Funcționare este 55%- 45% în favoarea secțiunii Dezvoltare, dar eu cred că vom ajunge undeva la peste 70% până la finalul anului, în contextul în care finanțările prin PNRR au fost prinse numai parțial, numai acolo unde am semnat contractul de finanțare, chiar dacă sunt mai multe investiții care sunt aprobate prin Ordin de ministru. Plus investiții prin POR, mă refer aici la o investiție care vizează Șanțul și Valul Cetății de 90 milioane lei, Parcul Chindia – 35 milioane lei, blocurile prin PNRR – 50 milioane lei și așa mai departe. Per total, pe PNRR avem 400 milioane lei pe investiții depuse, probabil vom semna pentru aproximativ 350 milioane lei, cel puțin în această etapă.

În acest moment bugetul sare de 500 milioane lei, dar, repet, vor fi sume mult mai multe datorate în principal finanțărilor nerambursabile”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.

Importanța proiectelor cu fonduri nerambursabile rezidă și din valoarea lor uriașă, potrivit edilului, de exemplu, în 2022, din impozite și taxe, primăria a încasat 52 milioane lei, sumă care înseamnă numai valoarea proiectelor de anvelopare termică.

„Avem peste 70 de investiții în derulare în acest moment, nu mai vorbesc de cheltuielile de funcționare, care au crescut foarte mult, acesta este adevărul… Lucrăm și pe zona de eficientizarea a cheltuielilor, pentru că nu ne putem permite să ignorăm această componență, salariile au crescut destul de mult, acesta este adevărul, și trebuie să găsim soluții astfel încât să eficientizăm activitatea. Nu va mai fi făcută nicio angajare la Primăria Târgoviște, nu ne mai putem permite, deși nu este un impediment legal, dar anvelopa bugetară nu ne mai permite în acest moment creșterea, sub nicio formă, a cheltuielilor de personal, pentru că nu am vrut să renunțăm la nici un fel de investiție din cele pe care ni le-am propus…

Și la capitolul Bunuri și Servicii ținem nivelul de finanțare cât de jos putem. Până la finalul acestui an vom avea digitalizarea, care va reprezenta o mutație importantă pe ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales relația dintre administrația publică locală și cetățean, și aici va trebui să discutăm din nou de o regândire a tot ceea ce înseamnă modalitate de prestare a serviciului public, așa că vor fi schimbări destul de importante în următoarea perioadă”, a mai declarat edilul, citat de Dambovita24.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!