Bucureștiul se află foarte aproape carantină! Ministrul Sănătăți: “Nu putem exclude acest lucru, am senzația că vom ajunge acolo în câteva zile”

Publicitate

Pandemia de coronavirus complică tot mai mult situația în capitală! Municipiul București se află foarte aproape de carantină, după ce incidența pe ultimele 14 zile a depășit rata de 5 la mia de locuitori.

Ieri, 21 martie, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, unde s-au adoptat mai multe măsuri de prevenire a răspândirii virusului, după ce rata de incidență a ajuns la 5,33 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, au fost adoptate mai multe măsuri, printre care închiderea barurilor, a restaurantelor sau cinematografelor. Pe terase, bucureștenii încă pot ieși, dar doar acolo unde aceste spații sunt amenajate așa cum trebuie. Este interzisă și activitatea cu publicul a operatorilor economici lincențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. La școală merg doar elevii din anii terminali și toți preșcolarii și elevii din învățământul primar. În rest, toți fac ore online.

Întrebat dacă Bucureștiul va intra în carantină, în condițiile în care sunt carantinate 14 localități din jurul capitalei, ministrul Sănătății a transmis: “Nu putem exclude acest lucru, și după 6 la mie, și senzația mea e că vom ajunge acolo în câteva zile. Nicio măsură nu poate fi eliminată. O să revizuim toate criteriile pentru impunerea carantinei și să vedem de asemenea dacă așa cu s-a procedat până acum, cu felul acesta de carantinare, care lsă locuri libere, trebuie să continue”, a precizat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

De asemenea, prefectul capitalei, Alin Stoica a afirmat și el că este “foarte posibil” să se ia decizia carantinării Bucureștiului în cazul în care indicele de infectare cu COVID-19 trece de 6 cazuri la mia de locuitori. Mai mult, în această perioadă se intensifică controalele echipelor formate de polițiști, jandarmi, inspectori DSP și ITM, pentru a găsi o modalitate de a ține lucrurile sub control.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății vrea să schimbe criteriile pentru intrarea localităților în carantină, după ce mai multe studii au arătat că testarea este importantă în ceea ce privește stabilirea ratei de incidență. Ideea este că acolo unde se testează puțin, rata de incidență este mică, ceea ce nu reprezintă tocmai situația reală dintr-o zonă. Astfel, ministerul va avea o ședință astăzi alături de cei de la DSP și INSP, unde vor stabili mai multe criterii noi de impunere a carantinei.

“Ce vrem să discutăm este că această grilă de carantinare sau punctaj de carantinare  să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 de locuri la terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a  precizat Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!