Bolnavii cronici din România, ”victime” colaterale ale pandemiei de COVID. Scăderi dramatice la numărul de internări

Publicitate

”Victime” colaterale ale COVID-19, bolnavii cronici din România se plâng că pandemia are un impact devastator și asupra lor.

Un studiu al Observatorului Român de Sănătate arată că pandemia COVID-19 are un impact considerabil asupra accesului bolnavilor cronici din România la servicii medicale și asupra calității acestor servicii. ”Efectul va duce la deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor cronici și la creșterea presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat”, se arată în studiul ORS.

Datele studiului arată că:

51% – Peste jumătate dintre bolnavii cronici chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite.

75% – Trei sferturi dintre spitalele COVID-19 desemnate de fază II sau de suport au acreditări de categorii inferioare, ceea ce nu garantează obținerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienților COVID-19.

82% – Peste trei sferturi dintre medicii de familie chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.

Studiul mai arată că numărul internărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic începând cu aprilie 2020, când s-au înregistrat cu 70% mai puține spitalizări decât în perioada similară a anului anterior. Scăderea s-a mai redus în perioada iunie – august 2020, dar rămâne înjumătățită față de anul precedent.

Totodată, studiul arată că reducerea spitalizărilor în spitalele publice non-COVID este mai severă decât în spitalele private.

În aceste luni de pandemie s-au înregistrat, din păcate:

Scăderea cu 80% a numărului de internări pentru bolnavii HIV/SIDA. O treime din bolnavii HIV chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite.

Scăderea cu 67% a numărului de internări pentru bolnavii de diabet. O treime din bolnavii cu diabet chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale.

Scăderea cu 57% a numărului de internări pentru bolnavii de scleroză multiplă. Trei sferturi din bolnavii chestionați afirmă că pandemia a afectat negativ serviciile medicale.

Scăderea cu 50% a numărului de internări pentru bolnavii de tuberculoză.

Scăderea cu 46% a numărului de internări pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!