BNR anunță scumpiri enorme și creșterea uriașă a ratei inflației din luna aprilie! Ministrul Finanțelor: “Toate soluțiile sunt pe masă”

Publicitate

Din păcate, previziunile legate de situația prețurilor la alimente și la utilități sunt unele triste pentru români, fiind anunțate scumpiri în lanț, mai mari decât în ultimii 18 ani. Specialiștii de la BNR spun că rata inflației va ajunge la 11%, în cazul în care nu se vor găsi măsurile potrivite pentru plafonarea prețurilor.

“Inflația este produsă de energia electrică în proporție de 80%, de gazele naturale. Există și un factor intern secundar, stilul haotic în care s-a făcut trecerea la liberalizarea prețurilor la gaze și la energie electrică”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier BNR, potrivit alba24.ro.

În perioada iulie-octombrie sunt anunțate scumpiri imense la energie electrică și gaze. Aceste creșteri vor determina majorarea și celorlalte produse, generând scumpiri în lanț. Pe lângă scumpiri ne vom confrunta și cu o avalanșă a importurilor.

“Dacă lucrurile nu se vor clarifica și nu vom primi sprijin pentru producție, pentru bunăstarea animalelor, producția se va restrânge implicit și fermierii vor ajunge din păcate la faliment”, spune Ioan Ladoși, președinte APCPR, potrivit alba24.ro.

În replică, ministrul Finanțelor a declarat că instituția a lucrat în baza datelor de care dispune în prezent, dar a anunțat un pachet de măsuri menit să tempereze inflația. Banca Națională a prezentat vineri noul raport asupra inflației, în care prognozează o creștere a indicatorului la 11,2% în cel de-al doilea trimestru al anului și de 10.2% în trimestrul 3, conform Raportului asupra inflației făcut public vineri. La finele anului inflația este estimată la 9,6%, potrivit sursei citate.

“Fac ceea ce ține de Ministerul Finanțelor pentru a veni cu măsuri care, pe de o parte, să reducă efectele din piață… și să restructurăm cauzele care au dus la această inflație în lanț. BNR a făcut o apreciere pe care o consider corectă. (…) Nu va fi o singură măsură, măsurile trebuie să fie într-un pachet care să vizeze efecte dar și cauze. România are nevoie de investiții în energie, are nevoie de producție… Toate soluțiile sunt pe masă”, a spus ministrul Finanțelor, potrivit alba24.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!