Bazinul pomicol de pe Valea Dâmboviței, distrus de grindină! Se duce din plin lipsa celor opt stații de rachete antigrindină promise de guvernanți

Publicitate

Mâhnire în rândul pomicultorilor de pe Valea Dâmboviței. Căderile masive de grindină din ultima perioadă au distrus în cea mai mare parte recolta. Suprafețele cu meri au fost compromise în proporție covârșitoare, iar oamenii își plâng munca depusă în prima parte a anului.

Autoritățile locale sunt și ele revoltate după ce nu s-a mișcat un deget cu privire la stațiile antigrindină. O reacție vehementă cu privire la acest fapt a venit din partea lui Gabriel Sandu, primarului comunei  Voinești, unde se află renumitul bazin pomicol de pe Valea Dâmboviței.

“Grindina din ultimile zile a tocat mărunt toată recolta din acest an pe Valea Dâmboviței. Am în față un studiu din anul 2018 prin care în județul Dâmbovița trebuiau montate 7 stații antigrindină. La Voinești lucrările trebuiau finalizate încă din 15 mai conform informațiilor pe care le dețin! Stimați guvernanți și parlamentari, de ce vă bateți joc de oamenii harnici și gospodari? Terenul unde urma să fie amplasată stația antigrindină este pregătit de 2 ani. Îmi răspunde și mie cineva? Îmi este rușine de pomicultorii de pe Valea Dâmboviței! Nu știu ce să le mai spun!, a transmis edilul comunei Voinești.

O altă reacție acidă cu privire la această problemă a venit din partea deputatului Pro România, Oana Vlăducă.

”A fost, deja, a treia rundă de grindină masivă pe Valea Dâmboviței și eu nu văd nicio măsură concretă pentru oamenii disperați să-și privească munca la pământ. Sunt plantații distruse în proporție de 100%, sunt culturi nenorocite, sunt gospodari disperați. Din păcate, observ că Prefectura e un fel de spectator care dă răspunsuri vagi atunci când i se cere să intervină. Și e nevoie de intervenție ACUM, nu mâine, nu poimâine”, a semnalat deputatul dâmbovițean Oana Vlăducă.

De altfel, Prefectura Dâmbovița a anunțat, după primul episod de grindină, că organele care colectează și transmit operativ (24 ore) datele referitoare la fenomenele periculoase produse pe raza UAT-ului respectiv sunt Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

În urma primirii acestor rapoarte, prefectul emite ordinul pentru constituirea comisiei în vederea constatării și evaluării pagubelor produse.

În data de 25 mai, Prefectura Dâmboviţa anunţa: ”În acest context, până în prezent, au fost emise 22 de ordine pentru 22 de localități (14 ordine pentru seceta pedologică, 2 ordine pentru alunecări de teren și 6 ordine pentru grindină), activitatea comisiilor de evaluare a pagubelor fiind în curs de desfășurare la acest moment”.

Cu toate acestea, astăzi, deci la patru zile de la acest anunț, parlamentarul Oana Vlăducă cere public: ”Putem afla concluziile comisiilor pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse de grindină? Putem afla dacă s-a mărit numărul acestor comisii (erau 6 acum o săptămână)? Putem afla o estimare a prejudiciului produs? Și, CEL MAI IMPORTANT, putem afla dacă există vreo măsură de susținere pentru cei păgubiți”

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!