Bate vântul falimentului peste industria HoReCa. Numărul locațiilor de turism care se închid va crește alarmant, dacă Guvernul nu acordă urgent un sprijin

Publicitate

Bate vântul falimentului peste industria HoReCa din România, iar ajutoarele promise de la guvern, care merg din ordonanță în corecție de ordonanță, s-ar putea să vină prea târziu!

Un sfert din unităţile HoReCa sunt în prezent în faliment, iar proporţia acestora ar putea creşte la o treime dacă Guvernul nu va acorda curând ajutoarele de stat, a susținut astăzi preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA), Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă.

”Există precedent european şi există state în Europa care au acordat un ajutor de stat, cu acordul Comisiei Europene, companiilor din turism. Am propus acest lucru şi pe data de 4 decembrie a fost aprobată Legea 224. Am aşteptat să fie publicată în Monitorul Oficial, dar prim-ministrul şi-a dat demisia. Pe data de 30 decembrie 2020, noul Guvern a aprobat această lege şi a fost publicată pe 31 decembrie în Monitorul Oficial, urmând ca în termen de 30 de zile să fie publicat ghidul, iar în termen de 60 de zile să putem aplica. Din păcate astăzi nu se întâmplă nimic şi se face o corecţie miercuri la această ordonanţă de Guvern. Sperăm că miercuri va fi votată. (…) În situaţia în care statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa, şi aici mă refer la două săptămâni sau o lună, de la un sfert din industrie închisă vom merge spre o treime. În această situaţie, Guvernul României, cei care astăzi sunt miniştri, sunt răspunzători pentru creşterea numărului de unităţi intrate în faliment de la un sfert la o treime din industrie”, a afirmat Daniel Mischie, citat de Agerpres.

Președintele HORA a arătat că un sfert dintre locațiile de turism sunt închise din două motive principale: primul dintre ele este lipsa fluxurilor financiare, iar a doua este lipsa predictibilităţii. Astăzi, 25% din locaţiile pentru turism sunt închise, pentru că nu sunt satisfăcute aceste două lucruri”, a mai spus Daniel Mischie care, în urma calculelor făcute și având în vedere că încasările au scăzut cu 50% în medie, statul ar trebui să despăgubească acest sector cu 20% în medie.

Pe de altă parte, preşedintele HORA a transmis Guvernului să pregătească şi un program de despăgubiri destinat sectorului HoReCa pentru anul curent, asta după ce ajutorul de stat din 2020 este ”amânat în continuare”, iar astăzi fostul premier Orban a anunțat că nici voucherele de vacanţă pentru bugetari nu vor mai fi emise în 2021, urmând a rămâne valabile doar cele emise anul trecut, ce vor putea fi folosite în cursul anului 2021.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!