Băncile desființează casieriile și introduc digitalizarea! Angajații cer 8 salarii compensatorii în caz de concediere!

Publicitate

După ce Raiffeisen Bank a anunțat că desființează casieriile, sindicatele au anunțat că este posibil ca modelul să fie urmat și de alte instituții de profil. În acest context, au început negocierile pentru salariile compensatorii pe care ar trebui să le primească angajații de la bancă.

Aceștia cer opt salarii compensatorii, în caz de concediere. Se pare că acest lucru se întâmplă din cauza crizei sanitare și a digitalizării, care au determinat tot mai multe bănci să renunțe la o parte bună din salariați. De asemenea, o dată cu instaurarea pandemiei au fost închise casierii și chiar sucursale sau s-a apelat la metoda lucratului de acasă.

Raiffeisen Bank a anunțat că va renunța la casieriile sale din 17 ianuarie pentru IMM-uri și de la 1 februarie a renunțat și pentru persoane fizice, potrivit alba24.ro.

“Ne așteptăm să urmeze restructurări în rândul băncilor. Părerea noastră este că programul de desființare de agenții bancare și sistemul de digitalizare accelerată va continua.

Mă aștept ca modelul implementat de Raiffeisen Bank care a desființat casieriile din sucursalele băncii să fie urmat și de alte bănci.

Raiffeisen Bank a fost un model și cred că, în curând, vor renunța la casierii și BCR și BRD. De aceea, trebuie să găsim soluții de protecție pentru angajații băncilor”, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB), Constantin Paraschiv, potrivit sursei citate.

În acest moment sunt discuții referitoare la salariului minim în bănci, numărul salariilor compensatorii în caz de restructurare a rețelei băncii și telemuncă.

Salariații băncilor au, potrivit alba24.ro., următoarele revendicări:

  • creșterea salariului minim la nivel de ramură de la 2.500 lei brut la 3.500 lei brut
  • creșterea numărului de salarii compensatorii de la 4 la 8
  • includerea condițiilor de efectuare a telemuncii în contractul colectiv de muncă
  • angajații să beneficieze de plata cheltuielilor cu utilitățile (electricitate, gaze, internet etc), în valoare de cel puțin 200 de lei pe lună, precum și cheltuielile legate de curierat
  • venit suplimentar pentru acoperirea gradului de uzură a echipamentelor proprii folosite în interes de serviciu, venit care care care se va negocia cu angajatorul.
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!