Balamuc la Vama Nădlac: Zeci de români au fost carantinați din greșeală la intrarea în țară

Publicitate

Scandal monstru la Vama Nădlac, unde zeci de oameni au fost băgați în carantină “din greșeală”. Directorul DSP Arad, Horea Timiș, a transmis la Digi 24 că s-a ajuns la o asemenea eroare din cauza numărului mic de angajați care trebuie să facă triajul epidemiologic al persoanelor care intră în țară pe la Vama Nădlac.

Astfel, șeful DSP Arad a precizat la postul central de televiziune că adesea au loc și erori, iar de la începutul anului “zeci de persoane au fost carantinate din greșeală”.

“Noi avem o problemă, nu avem personal. Angajații sunt epuizați, nu mai fac față numărului mare de persoane. Este foarte greu pentru o asistentă medicală să stea la -11 grade, cum a fost aseară, să facă triajul epidemiologic de una singură a sute de oameni. Lipsa de personal medical se datorează că medicii școlari și asistenții medicali s-au reîntors la școală, iar în vamă au ajuns să mai lucreze dota douăzeci și ceva de persoane, în timp ce, ca totul să meargă bine, este nevoie de cel puțin încă 21 de angajați”, a precizat Horea Timiș. Potrivit acestuia, în doar opt ore, au fost carantinați peste 800 de români, asta doar la Vama Nădlac I și Vama Nădlac II.

Persoanele care intră în România din statele cu risc epidemiologic fie prezintă certificatul unui RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut xu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document.

Potrivit directorului DSP Arad, o aplicație care să îi permită fiecărui cetățean să își completeze datele personale ar fi ușurat procedura. „A fost o inițiativă în primul val al pandemiei. Niște colegi de la București au creat o astfel de aplicație dar am înțeles că nu a trecut de forurile superioare. Există o aplicație funcțională, însă în comisiile de specialitate nu au acceptat-o. A primit acordul STS, a fost implementată până în stadiul de proiect pilot, dar din varii motive totul s-a oprit aici”, a declarat Horea Timiş.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!