Aviz favorabil pentru eliminarea pensiilor speciale în Comisia de muncă. Azi, vot final în Camera Deputaţilor

Publicitate

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a dat raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Raportul a fost adoptat cu un singur vot împotrivă şi trei abţineri.

Ar urma să fie eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, judecătorilor CCR, personalului auxiliar din justiție, ale funcționarilor de la Curtea de Conturi, ale funcționarilor parlamentari, aviatorilor, diplomaților, și ale foștilor șefi de stat.

Vor fi păstrate pensiile speciale ale militarilor și ale polițiștilor. În această categorie intră și cei care au lucrat în SRI, SIE, SPP, STS. ISU sau Administrația Penitenciarelor.

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene.

Totodată, la propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membrii ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen.

Legea care elimină pensiile speciale va intra miercuri la votul final în Camera Deputaților, care este for decizional. Însă, chiar dacă legea va fi adoptată de plen, nu se aplică retroactiv. De asemenea, legea ar putea fi declarată neconstituțională, dacă va fi atacată la Curtea Constituțională a României.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!