Avertizare nowcasting în Dâmbovița! Cod portocaliu de ploi torențiale, descărcări electrice, vânt puternic și grindină în mai multe localități din județ

49

Administrația Națională de Meteorologie a emis, în urmă cu puțin timp, avertizări nowcasting Cod portocaliu de vreme rea, valabilă astăzi, până la ora 15.00, în mai multe zone din județul Dâmbovița.

Localitățile vizate de Codul portocaliu sunt Valea Lungă, Glodeni, Iedera, Vișinești, și Vârfuri. Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 30…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Totodată, meteorologii au emis, astăzi, o avertizare Cod galben pentru 17 județe din sudul țării, printre care și Dâmbovița, fiind așteptate ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Atenționarea este valabilă în intervalul sâmbătă, 14 mai, ora 12.00 – duminică, 15 mai, ora 10.00, pentru județele Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu viteze de 55…65 km/h și izolat de peste 70… 80 km/h, pe alocuri vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…35l/mp.

Cum vrea se anunță a fi una extrem de rea, în acest week-end, autoritățile recomandă populației să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolilor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, se face apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În situația manifestării vântului puternic, se recomandă cetățenilor să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare, sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului FII PREGĂTIT (http:/fiipregatit.ro/ghid/furtuna/).

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!