Avertizare ANM: Cod galben de vânt puternic în mai multe județe, printre care și Dâmbovița

Publicitate

Meteorologii au emis, astăzi, un cod galben de vânt puternic, ce vizează 12 județe din țară, valabil în perioada 7 februarie, ora 16.00 -8 februarie, ora 12.00.

În perioada analizată, în Carpaţii Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70 – 90 km/h, iar la peste 1.800 de metri, rafalele vor depăşi 100 – 120 km/h, spulberând zăpada. În Banat, rafalele vor trece de 55 – 65 de km/h şi, izolat, de 70 km/h.

Avertizarea vizează judeţele: Dâmbovița, Braşov, Prahova, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Alba, Hunedoara, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş.

Totodată, începând de duminică dimineaţa, la ora 10:00, şi până marţi, la ora 12:00, va fi valabilă o informare de ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă în majoritatea regiunilor.

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum şi în zona de munte, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp şi, izolat, 30 – 35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, ploile vor determina topirea parţială a stratului de zăpadă.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăşi 80 km/h, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40 – 60 km/h. Pe crestele montane şi, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Meteorologii precizează că, în prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum şi cu intensificări ale vântului.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!