Specialiștii oferă un nou avertisment cu privire la școală! Aceștia susțin că școala în mediul online nu reduce transmiterea Covid-19. Experții de la Institutul Național de Sănătate Publică spun că școala poate funcționa în format fizic prin introducerea restricțiilor și a testării.
De asemenea, aceștia au transmis că nu au recomandat închiderea școlilor pentru două săptămâni, așa cum se întâmplă acum. Mai mult, din contră, ar fi important ca școlile să funcționeze în format fizic, concomitent cu introducerea noilor restric’ii, iar capacitatea de testare să crească, potrivit dcnews.ro.
”Noi nu am dat nicio recomandare în privința școlilor. Nu, din contră, există studii care arată că în momentul în care copiii sunt liberi să circule, trebuie implementate de alte tipuri de restricții concomitent astfel încât să nu se mute din școală în alte locații. Există studii care arată că școala trebuie să funcționeze fizic concomitent cu introducerea celor la alte restricționate restricționării celorlalte activități care să favorizeze școala fizică și, evident, cu testare, cu screening”, a declarat directoarea INSP, Adriana Pistol, potrivit sursei citate mai sus.
Ministrul Educației a anunțat că după data de 8 noiembrie ia în calcul ca elevii să revină în format online, formatul fizic putând fi posibil acolo unde incidența va fi foarte redusă.
Totodată, vineri, Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat guvernele din această regiune și le-a cerut să nu închidă școlile, chiar dacă numărul infectărilor cu Covid a crescut în multe țări europene.
Potrivit Digi24.ro, mai mult de jumătate dintre cele 53 de țări membre ale OMS Europa au raportat creșteri marcante ale ratelor de infectare la nivelul tuturor grupelor de vârstă, odată cu apropierea iernii.
“Dacă şi atunci când sunt impuse restricţii pentru a scădea sau a controla transmiterea virală, şcolile ar trebui să fie ultimele locuri care îşi închid porţile şi primele care se redeschid, cu măsuri corespunzătoare pentru prevenirea infectărilor. Întreruperea educaţiei copiilor ar trebui să fie ultima soluţie”, a transmis OMS într-un comunicat citat de dpa.
În locul măsurii privind închiderea instituţiilor de învăţământ, OMS a recomandat o abordare mai largă pentru a reduce transmiterea virală la nivelul întregii societăţi.
„Aceste măsuri includ spaţiile şcolare, iar distanţarea fizică, spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măştii sanitare, asigurarea unei ventilaţii adecvate în sălile de curs şi creşterea accesului la testare sunt măsuri foarte importante, în special în zonele cu prevalenţă înaltă”, precizează acelaşi comunicat.