Autoritățile previzionează un val cinci al pandemiei cu varianta dominantă Omicron. Numărul de cazuri noi, în creștere și în România

Publicitate

Pregătiri pentru valul cinci al pandemiei!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, au prezentat astăzi planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei.

Până la acest moment, România au fost deja confirmate oficial 38 de infecții cu tulpina Omicron.

Potrivit europafm, epidemiologul Octavian Jurma estimează că varianta Omicron va deveni dominantă în România până la finalul săptămânii, în condițiile în care petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi reluarea cursurilor în unitățile de învățământ rămân cei mai importanţi factori de risc.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, marţi, peste 1.100 de cazuri noi de Covid, un număr dublu faţă de ziua precedentă, iar astăzi – 1.271 cazuri, deci număr în creștere.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii, și a pledat din nou pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Oficialul de la Sănătate a declarat că “este vitală” respectarea măsurilor de distanţare, igiena personală, portul corect al măştii şi testarea.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a explicat că este importantă “discuţia rapidă” cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală şi a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicaţia cu antivirale.

Ministrul a mai recomandat angajatorilor triajul zilnic al salariaților și îndreptarea către un serviciu de testare a oricărei persoane prezintă simptomatologie. ”E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaţilor, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune şi a mijloacelor de transport, implicit, încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă, existenţa materialelor dezinfectante şi a măştilor în spaţiile unde oamenii îşi desfăşoară activitatea, încurajarea vaccinării, evident, pentru că angajatorii sunt, alături de medici, cei mai credibili vectori în ceea ce priveşte respectarea unor măsuri sau vaccinarea. Aşa spun studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este foarte important pentru următoarele două luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activităţii în cazul apariţiei sau posibilităţii apariţiei unui absenteism masiv”, a mai  Alexandru Rafila.

Printre măsurile enumerate de ministru pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID se numără: înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a Grupului de Management al Informaţiilor Operative în Sănătate (GMIOS), extinderea capacităţii de testare şi a rolului asistenţei medicale ambulatorii, tratament accesibil şi adaptat noilor resurse terapeutice.

Secțiunea pentru atașamente

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!