Autoritățile bănuiesc un asistent veterinar cặ a adus pesta porcină în Dȃmboviṭa

Publicitate

Ştefan Khalil
Primul caz de pestă porcină înregistrat în Dȃmboviṭa a fost înregistrat în comuna Lucieni. Când a fost răspândită vestea că au murit doi porci din aceeași gospodărie, iar proprietarul s-a dus la veterinar pentru a anunța cazul, mai mulți locatari au ales să-și taie singuri procii, în curțile lor.

Teama locuitorilor din Lucieni a fost că autoritățile le vor confisca porcii, fără a le da ceva în schimb. Potrivit autorităților, momentan este vorba despre un focar cu pestă porcină. La al treilea caz înregistrat vor fi ridicați toți porcii din gosopdriile oamenilor.
Timp de șapte zile se fac filtre permanente pe drumurile localității Lucieni, a declarat Poliția Dȃmboviṭeanặ. Aceste filtre sunt formate din polițiști, jandrarmi și reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și Siguranță Animalelor (DSVSA) Dȃmboviṭa.
,,În cadrul filtrelor poliţiştii au descoperit două persoane care transportau cu autoturismele 20 de kilograme de carne provenită de la porcine sacrificate pe raza localităţii Lucieni, pe care le-ar fi primit de la cunoştinţe“ , potrivit Inspectoratului de Poliṭie Judeṭean Dȃmboviṭa.
Poliția a stabilit că un asistent veterinar medical din Lucieni, nu ar mai fi avut dreptul să mai poată profesa în meseria lui și s-a alesc cu dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Acesta nu este angajat la niciun alt cabinet medical. Emil Bặjenaru (46 de ani), este unul dintre vinovații pentru care a fost răspândită pesta porcină în comuna Lucieni. Acesta a fost chemat de curând să trateze porcii unui localnic, iar după aceea s-a dovedit că aceștia aveau pesta porcină africană.
„Acest bărbat face braconaj profesional. A fost identificat de noi şi l-am dat pe mâna Poliţiei. N-a lucrat niciodată la noi. Este asistent veterinar, cred că a făcut Liceul Veterinar. În curtea respectivă a făcut o intervenţie chirurgicală care nu este apanajul asistentului veterinar. Castrarea chirurgicală sângeroasă trebuie făcută numai de medicul veterinar, drept pentru care noi ne-am declinat competenţa către organele abilitate, să verifice pe unde a fost acest om, pe unde a umblat. E posibil că el să fi transmis boală, să o fi adus din altă parte“, a declarat directorul DSVSA Dâmboviţa, doctorul Sandu Tolea pentru Adevặrul Tȃrgoviṣte.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!