Atracții turistice în Dâmbovița. Lacul Bolboci, “marea” din inima Bucegilor

Publicitate

Ionuț Parghel

Lacul Bolboci este unul dintre cele mai frumoase și atrăgătoare locuri de vizitat din țară, care mai presus decât toate și-a păstrat naturalețea sălbatică. Tocmai acest lucru face ca Lacul Bolboci să fie unul dintre cele mai vizitate lacuri din România, dar și un punct important de pe harta turistică a județului Dâmbovița.

Aflat în inima Bucegilor, la o înălțime de peste 1430 de metri, Lacul Bolboci este un lac de baraj artificial, pe râul Ialomița, în spatele Barajului Bolboci, cu un volum util de 17,9 milioane metri cubi de apă. În acesta se varsă râurile Blana, Nucet, Bolboci și Plaiul Mircii. Volumul inițial al lacului a fost de 19,4 milioane metri cubi.

 Unic în România – situat la cea mai înaltă altitudine

La ridicarea acestuia s-a lucrat aproape 30 de ani, iar în folosință s-a dat pe 11 octombrie 1988. Barajul Bolboci nu impresionează ca mărime, cu o înălțime de 55 de metri și o lungime la coronament de 500 de metri, însă este unic în țara noastră, fiind situat la cea mai înaltă altitudine. Stăvilarul este un baraj clasic din anrocamente (îngrămădire de bolovani, de piatră, de beton), cu etanșare de beton spre lacul de acumulare.

Pentru realizarea lui a fost necesară sacrificarea unui munte, fapt ce a dus la modificarea geografiei munților Bucegi. S-a șters din peisaj Vârful Zănoaga și a apărut în locul lui Platoul Podu’ cu Florile. În compensație peisajul montan s-a ales cu un plus de culoare, cerul albastru oglindindu-se pe luciul de apă de aproximativ 100 de hectare. Lacul de acumulare de la Bolboci se întinde pe o lungime de 2,2 kilometri, coada lacului ajungând până la Cheile Tătarului.

Acumularea de la Bolboci, care adună apa Ialomiței și a afluentului ei, Bolboci, a fost concepută inițial pentru alimentarea cu apă potabilă a municipiului Târgoviște și a localităților dâmbovițene din apropierea râului Ialomița. Mai târziu, s-a stabilit că acesta este capabil de mult mai mult. Astfel, din cei aproape 18 milioane de metri cubi de apă, prin două galerii subterane de deviere a apei realizate ulterior, să direcționeze o parte din apă și spre două hidrocentrale situate mai în aval. Așa că, după ce pune la treabă cele două turbine de la Scropoasa, căzând de la o înălțime de 237 de metri, aceasta ajunge la lacul de acumulare cu același nume, unde Ialomița este barată din nou. De aici, în continuare, apa asigura alimentarea hidrocentalei de la Dobrești, una dintre cele mai vechi din România.

 Seamănă cu o șopârlă

Datorită splendorii și grației, Lacul Bolboci este supranumit și “Marea din Bucegi”, în fapt o mare mai mică. Amplasat într-un loc de o frumusețe rară, în mijlocul Bucegilor, cu ape reci chiar și vara, lacul a reușit să-și păstreze autenticitatea. Privit de sus, de foarte sus, sau văzut pe o hartă, lacul pare o șopârlă, cu patru picioare, coadă și un cap ascuțit.

Marea sa calitate este că nu pare a fi un lac artificial, fiind extrem de frumos și natural întegrat în decorul local. De jur împrejurul acestuia este pădure de brazi, iar barajul care susține acumularea de apă pare că-i acolo de când e lumea.

Un nod turistic important al Bucegilor

Înconjurat de peisaje pitorești, Lacul Bolboci încântă de la bun început ochii turiștilor, reprezentând un loc deosebit, un spațiu în care frumusețea și puritatea naturii nu au fost deloc știrbite de influența umană.

Lacul Bolboci reprezintă un important nod turistic al Bucegilor din care pornesc trasee montane marcat, cât și auto spre numeroase obiective turstice precum ar fi: Lacul Scropoasa, Cheile Zănoagei, Șapte Izvoare, Cheile Tătarului, Cheile Coteanu, Peștera Ialomiței, Cabana Babele, zona Peștera-Padina și multe altele.

Pe malul lacului se găsește Cabana Bolboci

Pe malul lacului se găsește Cabana Bolboci, ce dispune de aproximativ 60 de locuri de cazare. Cabana a fost construită între anii 1926-1928, cu ajutorul fraților Schill, care exploatau pădurile de brazi din Valea Ialomiței. Inițial, cabana a fost construită din lemn și acoperită cu șindrilă. Cazarea se făcea numai pe perioada verilor pentru că nu avea sobă. În anul 1971 este acoperită cu tablă și încălzită pentru a primi turiști și pe perioada iernii.

Acum, Cabana Bolboci are 42 de locuri de cazare împărțite în două corpuri. Corpul 1 (cabana mică, nouă) are 4 camere duble și un duplex, cu TV , baie, priveliște către lac, încălzire centrală. Corpul 2 (cabana mare, renovată în 2008), are 3 camere duble, o cameră cu pat dublu, o cameră cu 3 paturi, 2 camere cu 4 paturi, 1 dormitor comun cu 8 paturi, deservite de 4 băi (2 la parter, 2 la etaj). Există și un salon-restaurant cu o capacitate de 50 de locuri, bar, bucătărie, terasa în aer liber cu o capacitate de 60 de locuri, se pot servi mese copioase, pregătite numai din produse naturale și din gospodăria proprie a cabanei Bolboci.

Accesul în zona Lacului Bolboci se poate face cu mijloace auto, pe DN 71, dinspre Târgoviște până la Moroeni și apoi pe drumul forestier ce urcă dinspre Sinaia de la Dichiu și prin Cheile Zănoagei sau pe diferite trasee turistice marcate.

Fără doar și poate, Lacul Bolboci sau “Marea din Bucegi” este locul perfect pentru a admira măreția și splendoarea naturii.

Sursă foto: Gabriel Prundaru

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!