ATENŢIE, ŞOFERI! Asigurările RCA au 7 modificări noi. Sunt chiar și motive de pedepsire penală

Publicitate

Noi reguli pentru asigurările RCA! Din 12 iulie 2017, șapte modificări apărute în legea asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA ar trebui să fie cunoscute de șoferi.

Avocatnet a sintetizat următoarele modificări:
1. A apărut asiguratul cu risc ridicat care se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ca să obțină o ofertă de asigurare, iar oferta acesteia este alocată unui asigurător RCA pentru încheierea contractului de asigurare.
2. La suspendarea contractului RCA, se rămâne fără plăcuțele de înmatriculare – proprietarii trebuie să depună plăcuțele cu numărul de înmatriculare la autoritatea emitentă, cu toate că până acum nu exista o asemenea obligație.
3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire – asigurătorii RCA trebuie să dea un răspuns ferm în 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire sunt înaintate.
4. Asigurătorii RCA te anunță că expiră contractual, iar lucrul acesta trebuie făcut cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA.
5. Asigurările false și piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală, lucru care nu era reglementat în vechea lege.
6. Compensarea directă a fost denumită decontare directă, adică este un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ofertat obligatoriu de asigurătorii RCA, dar a cărui achiziție este opțională pentru asigurați.
7. Tariful de referință nu mai este calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ci sunt calculate semestrial de o societate cu expertiză contractată de Autoritate și sunt publicate de aceasta din urmă.
E bine de știut că persoanele sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru mașinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, iar autoritățile pot să rețină certificatul de înmatriculare al automobilelor până la prezentarea dovezii încheierii asigurării RCA. Asiguratul se obligă să plătească prima de asigurare asigurătorului RCA, iar asigurătorul RCA se obligă ca la producerea riscului asigurat să plătească despăgubirea terțului prejudiciat, în condițiile legii și ale contractului de asigurare, mai este subliniat în lege.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele