Atacuri tot mai tăioase între politicienii dâmbovițeni! Radu Popa, vicepreședinte PSD Dâmbovița, l-a luat la țintă pe inspectorul școlar general județean: “Guvernul lui Sorin Ion…”

Publicitate

Atacuri tot mai tăioase în ultima perioadă între politicienii dâmbovițeni. De această dată, unui atac virulent a fost supus Sorin Ion, inspector general al IȘJ Dâmbovița și totodată candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Dâmbovița. Acesta, la fel ca și actualul Guvern liberal, a fost luat la țintă de către Radu Popa, vicepreședintele PSD Dâmbovița și fost deputat în Parlamentul României.

“Atrag atenția că administrațiile locale sunt la limita rezistenței și nu au fondurile necesare pentru începerea în siguranță a anului școlar. După aproape un an de zile în care Guvernul lui Sorin Ion a lăsat gestionarea pandemiei pe seama administrațiilor locale, bugetele sunt secătuite iar consecința acestui deficit sever de fonduri va însemna șanse mai mici în lupta cu virusul.

Copiii noștri merită să își asume acest risc. E timpul ca Inspectoratul Școlar Județean să se apuce de treabă. E vremea ca Sorin Ion, desemnat responsabilul numărul unu de soarta învățământului, să-și asume funcția și să abandoneze goana după voturi. Pentru el competiția electorală e pierdută, dar mai are o șansă în lupta cu virusul. De aceea, fac apel la candidatul Sorin Ion să nu creadă că virusul se sperie de declarațiile ministrului Anisie și să fie conștient de responsabilitatea pe acre o are. Mai are încă timp, nu prea mult, dar mai are, să facă întâlniri cu șefii administrațiilor locale din fiecare oraș, din fiecare comună și împreună cu aceștia să fie convină măsurile concrete pe care Inspectoratul Școlar Județean le-a pregătit pentru începerea anului școlar. Liniștea care acompaniază săptămâna premergătoare începerii școlii conține în ea o periculoasă nepăsare.

Este revoltător să spui, cu o săptămână înainte de începerea școlii, că este posibilă amânarea startului cu două săptămâni. Este p bătaie de joc la adresa tuturor: copii, părinți, profesori, autorități locale. Pentru un sistem de educație adecvat este nevoie de predictibilitate, nu de anunțuri făcute cu o noapte înainte, pe modelul Ordonanțelor de urgență făcute cu o seară înainte, când toți românii așteptau miezul nopții pentru a ști ce au voie și nu au voie să facă a doua zi.

Au avut la dispoziție toată vara și nu au făcut nimic. Este cu atât mai revoltător mai ales după ce, tu, Guvern, nu ți-ai îndeplinit niciuna dintre obligațiile avute. Nu ai achiziționat tabletele promise copiilor și nici nu le-a distribuit celor care aveau atâta nevoie de ele, așa cum ar fi trebuit. Nu asiguri măști nici pentru profesori și nici pentru elevi, nu ești capabil să emiți, în timp util, niște norme ferme, care să stabilească planul concret pentru redeschiderea în siguranță a școlilor. Asta mai ales în condițiile în care, în haosul creat de guvernul lui Sorin Ion, cu toții am făcut eforturi supraomenști pentru a suplini lipsa de implicare a guvernului, cetățeni, părinți, directori de școală, primari și șefi de instituții.

După cum bine știți, problema tabletelor este una foarte mare pentru că nu putem aștepta încă două luni până când unicul furnizor de tablete va livra dispozitive de lucru și internet, în situația adoptării scenariului hibrid cu care ne amenința ieri premierul PNL. Dar Sorin Ion e preocupat de campania electorală, doar că nimeni, niciodată, nu a câștigat CJ cu 22%. Câte măști a asigurat guvernul lui Sorin Ion copiilor dâmbovițeni? ZERO. Câte mănuși și câte măști a asigurat guvernul lui Sorin Ion profesorilor, colegilor lui, celor cărora le cere votul? ZERO! Câte covorașe dezinfectante au școlile din Dâmbovița? ZERO. Câte afișe informative au tipărit pentru școli? Tot ZERO. Câte termoscanere au instalat la intrarea în școli? Tot ZERO.

Această cinică nepăsare e modul în care candidatul liberal răspunde de sănătatea copiilor: dar cine va fi răspunzător dacă un copil se infectează, merge acasă și îmbolnăvește un bunic sau un părinte? Consecințele vor fi dramatice dacă nu chiar mai rău. Vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă, Doamne ferește!, un cadru didactic care intră în contact cu 20 de copii s-ar infecta? Faceți un calcul simplu și vedeți câte familii sunt puse în pericol de nepăsarea criminală a guvernanților lui Sorin Ion!

Până pe 14 septembrie mai sunt câteva zile și părinții au dreptul să știe cum se vor întoarce copiii, în siguranță, de la școală. Lupta politică nu trebuie să gripeze actul administrativ și PNL poartă întreaga răspundere a organizării, în condiții sigure, a anului școlar. Au guvern, au ministrul Educației, așa cum e el, și îl mai au și pe Sorin Ion. Ei poartă toată responsabilitatea.

Ar fi nevoie de un plan integrat de protecție sanitară prin care să fie asigurați părinții că școala nu înseamnă boală, că guvernul livrează necesarul de măști pentru toți elevii, pentru toate cadrele didactice și personalul auxiliar, că sunt implementate toate măsurile igienico-sanitare, că există bănci individuale pentru toți elevii, că școlile au dezinfectant, măști, mănuși, covorașe dezinfectante, stickere pentru distanțare socială, afișe informative, termoscanere la intrarea în școli și echipamente de înaltă calitate pentru asigurarea curățeniei, cum sunt cele pe bază de aburi, care omoară 99% dintre bacterii.

Ar fi fost nevoie ca până astăzi acest Plan să fi fost conceput și livrat școlilor, iar acestea, la rândul lor, să le fi prezentat Comitetelor de părinți pentru ca ei, la rândul lor, să pregătească copiii. Acest 14 septembrie e unul special și, în condiții speciale, regula spune că trebuie să iei măsuri speciale. Suntem în cel mai greu moment al războiului sanitar și Sorin Ion și-a abandonat responsabilitățile, iar guvernul lui a abandonat copiii. Apoi, pentru ca toată problema să devină imposibilă a uitat să facă rectificările bugetare necesare.

Întrebați primarul de la Corbii Mari ce înseamnă să te abandoneze autoritățile în plină criză sanitară, întrebați primarul de la Pucioasa ce înseamnă să îți dea doar obligații Comitetul de Urgență, dar să te lase fără fonduri? Iar dacă, pentru unii, siguranța copiilor și a cadrelor didactice este mult mai puțin importantă decât organizarea alegerilor, pentru noi este prioritară. Din acest motiv spun că tăcerea lui Sorin Ion și a guvernului său este o cinică nepăsare. Iar aliații lui de la PRO România se prefac opozanți dar nu pierd niciun moment ba să voteze pentru consolidarea alianței PNL-USR în Biroul Electoral Județean, ba să voteze căderea guvernului PSD, ba să țopăie de bucurie că nu reușește moțiunea PSD contra guvernului PNL.

Democrația are nevoie de oameni liberi-demos cratos, puterea poporului. Iar libertatea este o premisă a democrației, care să ofere societății oameni bine pregătiți și în care diferențele dintre sat și oraș să fie cât mai puțin relevante, dacă ne vom împotmoli de fiecare dată în astfel de probleme. Iar obiectivul nu e să găsim rezolvări superficiale și temporare, ale căror efecte dispar, eventual, în câteva săptămâni, ci să creăm mecanisme care să funcționeze ca o regulă, an de an.

Nu mă va putea convinge nimeni că nu e posibil: PSD a gândit programe sustenabile și eficiente: cornul și laptele a devenit tradiție (chiar dacă în ultimii ani s-au văzut destule denaturări ale ideii inițiale), autobuzele pentru transportul copiilor de la sate sunt, de asemenea, un instrument funcțional. Acum, banii sunt mult mai mulți, deci se pot face mai multe; totul e să-și propună cineva acest lucru, amintindu-și (sau descoperind în premieră) sensul bunei guvernări. Rând pe rând, de la cele elementare la cele subtile, toate problemele din învățământ trebuie să-și găsească răspunsuri urgente și temeinice. Astfel, nu ne rămâne decât să contemplăm cu disperare și prezentul, dar și viitorul”, a precizat Radu Popa, vicepreședintele PSD Dâmbovița.

 

Sorin Ion: “Un domn pe nume Radu Popa chiar nu știu cu ce se ocupă”

După atacurile primite, Sorin Ion l-a luat și el la țintă pe Radu Popa. Astfel candidatul PNL la președinția CJ Dâmbovița i-a transmis un mesaj extreme de dur vicepreședintelui PSD Dâmbovița

“Un domn pe nume Popa Radu (chiar nu știu exact cu ce se ocupă și de unde vine, aud doar că este permanent nervos) este foarte preocupat de activitatea mea profesională și mă găsește vinovat de toate relele de pe lume. Recunosc că sintagma ”Guvernul lui Ion Sorin” e interesantă, dar nu e cazul…

Deși îmi displace profund să aduc în discuție activitatea mea profesională într-o dispută politică, nu am cum să asist pasiv la încercarea jalnică de a mă discredita, prin urmare să le luăm pe rând:

 

1.Să fie sigur că muncesc zi lumină pentru rezolvarea problemelor învățământului dâmbovițean, ca întotdeauna în ultimii 5 ani. Evident că nu are de unde să știe asta, nici el și nici cei care-i suflă în ureche ce să scrie. Ar trebui să aibă vreo legătură cu sistemul de educație, dar cum nu au (nici măcar cu educația în general), cel mai simplu e să vorbești. Mai complicat e să faci.

 

  1. Activitățile mele de campanie, până și prezenta postare, se desfășoară exclusiv după orele de program și în weekend. Când voi decide să-mi iau concediu, voi anunța public.

 

  1. Mă bucur să constat că sunt greu de înlocuit, iar activitatea mea contează. Alți candidați pot merge liniștiți în ”goana după voturi”, nu se simte deloc lipsa lor de acolo de unde își iau salariul. Cu toate acestea, o instituție nu stă într-un om, oricât ar fi acela de valoros. Vă asigur că există în inspectoratul școlar oameni capabili, cărora le pot delega liniștit atribuțiile sau care mă vor înlocui atunci când îmi voi schimba locul de muncă.

 

  1. În logica domnului de la PSD nici nu prea aș avea dreptul să candidez la vreo funcție, din moment ce sunt indispensabil chiar și câteva săptămâni sistemului din care fac parte. Îl rog frumos să ne prezinte lista profesiilor din care dumneavoastră aveți dreptul să vă alegeți reprezentanții. Cred că ”fără ocupație” ar fi fost ideal pentru domnia sa.

 

  1. Să răspund și punctual? Dacă tot a întrebat câte măști a asigurat Guvernul elevilor și profesorilor dâmbovițeni? Răspuns: 451000, deocamdată. Dar dumneavoastră?

Iar covorașe dezinfectante fiți sigur că au absolut toate școlile. Pentru toate celelalte probleme, nu puține de altfel, muncim împreună cu directorii de școli să găsim soluții acceptabile într-un context cu care nimeni nu s-a mai întâlnit.

Este extrem de dificil să păstrezi un echilibru între asigurarea unui învățământ de calitate, dar și a securității elevilor și cadrelor didactice. Cu siguranță însă la acest lucru nu au cum să contribuie declarații politicianiste ca cea la care m-am referit.

P.S. Nu vă luați Coca Cola și popcorn, că au mai pățit-o și alții”, a transmis Sorin Ion pe Facebook.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!