Așteptarea a luat sfârșit! Începând din acest week-end se poate vizita din nou Turnul Chindiei! Redeschiderea acestuia, s-a produs sâmbătă după-amiază, în cadrul celei de-a patra zi din cadrul suitei manifestărilor dedicate evenimentului ”Zilele Județului Dâmbovița”.
În ultima perioadă, Turnul Chindiei, ruinele Bisericii Paraclis şi Biserica Domnească Mică Sf. Vineri au făcut obiectul unui amplu proces de restaurare și conservare, realizat în cadrul proiectului „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, derulat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
La redeschiderea simbolică a Turnului Chindiei a fost prezent și Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița. „Astăzi se împlinesc 510 ani de când numele județului nostru apare într-un document al vremurilor, iar o astfel de zi este mai mult decât potrivită pentru redeschiderea în totalitate a Curții Domnești și a Turnului Chindiei. După doi ani în care s-au derulat ample lucrări de restaurare, acesta nu este doar un moment foarte așteptat atât de dâmbovițeni, cât și de turiștii care vin în număr tot mai mare în Dâmbovița, ci și o bornă în cronologia intervențiilor asupra monumentelor din cadrul ansamblului Curtea Domnească.
Este cea mai importantă intervenție după anul 1850, în vremea domniei lui Gheorghe Bibescu, valoarea lucrărilor, recent încheiate, la toate cele patru obiective, fiind de 19.000.000 lei, din care 98% reprezintă fonduri europene, iar 2% – cofinanțarea Consiliului Județean Dâmbovița.
La Biserica Mare Domnească s-au făcut lucrări la acoperiș și au fost curățate ancadramentele de piatră. Mă bucur să vă spun că, din resursele financiare ale Consiliului Județean Dâmbovița, au fost finalizate lucrările de restaurare a icoanei de hram și a frescei realizate în anul 1698. Biserica Sf. Vineri a beneficiat de refacerea acoperișului, a pardoselii interioare, s-a restaurat exteriorul turlei și a fost consolidată structura de rezistență a acesteia. Tot la Biserica Sf. Vineri, consiliul județean va finanța restaurarea, conservarea și punerea în valoare a picturii interioare. A fost refăcut paramentul de cărămidă al Bisericii Paraclis și a fost instalat un sistem de iluminat ambiental.
În ceea ce privește Turnul Chindiei, s-a lucrat la structura de rezistență a trunchiului de piramidă, a fost refăcută integral tencuiala interioară, partea exterioară a fost sablată integral și au fost recondiționate tâmplăria și scara interioară.
Facem totul pentru ca Cetatea Târgoviștei să își recapete statutul pe care, de-a lungul secolelor, i l-au conferit Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu. Suntem mândri de trecutul nostru și arătăm acest lucru prin tot ceea ce facem!”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Turnul Chindiei, emblema de secole a județului Dâmbovița și a municipiului Târgoviște, construit la mijlocul secolului al XV-lea, în vremea domniei lui Vlad Ţepeş, atrage în fiecare an zeci de mii de turiști. În ultimii 3 ani, Curtea Domnească și, implicit, Turnul Chindiei au avut peste 200.000 vizitatori, chiar dacă am trecut prin doi ani de restricții.
De asemenea, toți cei care au fost prezenți sâmbătă după-amiază la Curtea Domnească au putut asista la schimbarea gărzii și apoi la concertul susținut de Ameriknu, Provincialii și Direcția 5. Evenimentele de la Curtea Domnească s-au încheiat cu un superb spectacol de proiecție de lumini pe Turnul Chindiei.