Aproape 4000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 după prima doză de vaccin și 446 – test pozitiv după rapel. Explicațiile coordonatorului campaniei de vaccinare

Publicitate

Indiferent de vaccinare sau nu, măsurile de protecție sanitară trebuie respectate cu strictețe, arată preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Şeful campaniei de vaccinare a atras atenţia asupra importanţei respectării măsurilor de prevenţie atât înainte, cât şi după vaccinare, ”pentru a obţine beneficii maximale”, în condiţiile în care este necesar un interval de timp până la obţinerea de anticorpi, dar și a faptului că până acum 3.969 de persoane au fost testate pozitiv după administrarea primei doze de vaccin, iar 446 de persoane au avut test pozitiv după rapel, la nivel național.

Potrivit acestuia, după prima doză, în perioada 27 decembrie 2020 – 21 februarie 2021, cele aproximativ 3.969 de persoane, reprezentând 0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. ”Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul la care a fost depistată această infecţie a fost de şapte zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi la un titru protector şi, de asemenea, foarte probabil, vorbim de situaţii în care acele persoane erau fie în perioada de incubaţie la momentul vaccinării, fie au fost în faza de infecţie asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubaţie pentru infecţia cu SARS-CovV-2 este cuprinsă între două şi 14 zile”, a precizat medicul,  în cadrul unei conferințe de presă.

95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech, 4,6% – cu vaccinul produs de Moderna şi 0,4% – cu cel de la Oxford – AstraZeneca.

Totodată, 446 de persoane, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au avut un test pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în perioada 17 ianuarie – 21 februarie. Toate aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech, având în vedere că acesta este în momentul de faţă singurul tip de vaccin cu care se face rapel.

Medicul coordonator al campaniei de vaccinare a reamintit că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puţin 7, 10, 14 zile, în funcţie de tipul vaccinului, după administrarea celei de-a doua doze. ”Iarăşi, accentuez importanţa respectării măsurilor de prevenţie, pentru că altfel putem să avem acel fals sentiment de siguranţă şi să ne expunem în diverse circumstanţe la infecţia cu SARS-CoV-2”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!