Aproape 3000 de candele vor fi aprinse la evenimentul unic “Calea Luminii” – ediția 2021. Prof. Mihai Șerbănescu: “De aici, din Târgoviște, e un semn de lumină pe care îl transmitem peste tot în lume”

Publicitate

Aproape 3000 de candele vor fi aprinse, joi seara, în municipiul Târgoviște, în fața Casei Sindicatelor și în fața Mitropoliei, în cadrul evenimentului unic, în România și în lume, “Calea Luminii”. Potrivit inițiatorului acestuia, prof. Mihai Șerbănescu, evenimentul din acest an va debuta la ora 18.00 și se va încheia la ora 22.00. Față de anii trecuți, acesta nu va mai avea loc și pe Bulevardul Castanilor.

La cea de-a 22-a ediție  aevenimentului vor ajunge mulți oameni, care vor trebui să respecte normele prevăzute în această perioadă din cauza pandemiei de coronavirus. Despre cum se va desfășura ediția din acest an “Calea Luminii” ne-a vorbit chiar prof. Mihai Șerbănescu, inițiatorul acestuia.

“Evenimentul va începe la ora 18.00 și se va întinde până la ora 22.00. Va debuta la ora 18.00 fiindcă nu avem cum să aprindem mii de candele într-un timp atât de scurt. Evenimentul se va desfășura în fața Casei Sindicatelor și în fața Mitropoliei. Acesta nu va mai avea loc și pe Bulevard, așa cum era anii trecuți. Vor fi aprinse în jur de 3000 de candele și este cea de-a 22-a ediție neîntreruptă dacă socotim și ediția de anul trecut, realizată în condiții vitrege. Atunci am găsit soluții să realizăm acest eveniment cu doar 300 de candele.

În acest an așteptăm și lume la eveniment. Cei care vor participa, nu pot sta toți la un loc. Ca de obicei lumea va trece pe acolo. Sigur vor fi invitați. Probabil, lume o să fie și la biserică, dar acolo oamenii vor sta în interior. Din câte cunosc, la ora 20.00, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon o să iasă și o să spună câteva vorbe”.

Artistul plastic și profesorul târgoviștean Mihai Șerbănescu ne-a explicat de unde a apărut ideea unui astfel de eveniment și ce ar semnifica acesta.

“În anul 2000 am inițiat acest eveniment unic în România și în lume. Poate nu întâmplător, aici, la Târgoviște au fost peste 40 de voievozi, poate nu întâmplător capul lui Mihai Viteazul a fost adus la Mănăstirea Dealu, poate nu întâmplător călugărul Macarie, la 1508, a scos prim carte tipărită. Probabil, că de aici din Târgoviște, e un semn de lumină pe care îl transmitem peste tot în lume. Cam asta ar fi ideea, de a transmite acest gest de lumină lumii întregi. În această săptămână suntem altfel decât în oricare săptămână a anului. Acolo unde vezi întuneric, nu înjura întunericul ci aprinde o lumină. Iată că în Târgoviște se întâmplă un astfel de lucru, aprinzându-se o lumină, prin acest eveniment numit “Calea Luminii”.

Pe această cale, mulțumesc târgoviștenilor și celor implicați de-alungul timpului în cadrul acestui eveniment care a ajuns la ediția a 22-a. Mulțumesc Arhiepiscopiei Târgoviște și Primăriei Municipiului Târgoviște pentru desfășurarea unei noi ediții “Calea Luminii”, a precizat prof. Mihai Șerbănescu.

Sursă foto: Ciprian Grigorescu

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!