Aproape 3 milioane de români vor beneficia de voucherele sociale. Cardurilor vor fi livrate progresiv, de la 1 iunie

6
Publicitate

Aproape 3 milioane de români vor beneficia de voucherele sociale!

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că proiectul de ordonanță este pe circuitul de avizare, iar lista de beneficiari finali cuprinde circa 2.861.000 de persoane care se află în evidențele Caselor de Pensii și Agenției Naționale de Plăți Sociale.

Proiectul prevede acordarea unor tichete sociale valorice, neimpozabile, în valoare de câte 250 de lei (un singur tichet), acordate o dată la două luni.

”Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei şi jumătate din aceşti bani sunt din fonduri europene.

Lista, mecanismul pe care l-am propus şi pe care sperăm să îl aprobe Guvernul este ca aceste liste de beneficiari aflaţi în evidenţele Caselor de Pensii şi mai apoi cei aflaţi în evidenţele Agenţiei Naţionale de Plăţi Sociale sunt transmise la Ministerul Fondurilor. Ministerul Fondurilor va fi cel care va încărca pe cardurile beneficiarilor contravaloarea acestor tichete sociale şi mai apoi beneficiarii se vor prezenta la magazinele alimentare din reţeaua pe care o au emitenţii de carduri pentru a-şi putea cumpăra produsele alimentare de bază de care au nevoie”, a explicat ministrul.

Acordarea voucherelor pentru persoanele fără adăpost va avea un mecanism specific. Acestor persoane li se va întocmi o anchetă socială și vor intra în evidența primăriilor, iar acestea va transmite listele la Agenția Județeană de Plăți Sociale. Ulterior, aceste liste vor ajunge la Ministerul Investițiilor.

De menționat că procesul de distribuire a cardurilor va demara începând cu data de 1 iunie, însă ”va dura poate o perioadă de timp până când aceste carduri vor ajunge la beneficiarul final, pentru că, pe de o parte, discutăm de emiterea lor, pe de altă parte, discutăm de distribuirea lor în teritoriu. Dar îi asigurăm pe toţi că, aşa cum s-a angajat Guvernul, cardurile vor ajunge la beneficiarii finali şi vor putea să îşi achiziţioneze produsele alimentare de bază în această perioadă de criză pe care o parcurgem azi şi suntem solidari cu cei care au cel mai mult de suferit”, a mai spus ministrul.

Fiecare dintre emitenţii de carduri care participă la procedura de achiziţie directă are o reţea de magazine şi aceştia sunt obligaţi ca, odată cu emiterea cardurilor, să aibă şi o informare în spate.

Cardurile vor sosi la beneficiari prin poștă.

Persoanele vulnerabile care vor primi vouchere sociale sunt cele cu un venit mediu lunar sub 1.500 de lei, afectate de creșterea prețului la utilitățile publice și la prețurile bunurilor de consum, dar și de rata inflației.

Sunt exceptate de la calculul veniturilor alocațiile pentru copii, pentru susținerea familiei, alocația de plasament, ajutoarele pentru încălzire, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, diverse alte indemnizații sociale, stimulentul de inserție și indemnizațiile de creștere a copilului, precum și orice alte sume cu caracter social acordate de stat anumitor categorii de persoane.

Categoriile de beneficiari

-pensionarii și persoanele cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei;

-familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;

-familiile monoparentale care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;

-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001;

-persoanele fără adăpost;

-persoanele în vârstă de până la 18 ani aflate în întreținerea acelor familii al căror venit mediu pe membru de familie e sub valoarea venitului minim garantat prevăzut în Legea nr. 416/2001.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!