Angajații de la Registrul Comerțului au protestat, marți, în toate județele țării, inclusiv în Dâmbovița. Aceștia au protestat în fața instituțiilor, cerând eliminarea inechităților salariale.
Membri ai Sindicatului Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului (SAONRC) susțin că Registrul Comerțului este „instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie”, cerând astfel Guvernului majorarea salariilor cu 15%.
„Vrem salarii decente în ONRC! Stop discriminării și inechităților salariale! Noi nu mai mâncăm, protestăm!”, au scandat astăzi angajații Registrului Comerțului din Dâmbovița, în fața instituției din Târgoviște.
Toate categoriile de salariați din familia ocupaţională „Justiţie” beneficiază de spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică, cu excepția celor care lucrează în cadrul Registrului Comerțului. Astfel, pe lângă mărirea salarială, Sindicatul revendică și acest drept reprezentat de sporurile respective. Sporul de risc este specific angajaților din domeniul justiției, însă se aplică tuturor salariaților din cadrul acestei familii ocupaționale, cu excepția celor de la Registrul Comerțului. Sporul de suprasolicitare neuropsihică este unul dintre cele mai importante adiții la salariul unui angajat din acest domeniu.
„Solicităm modificarea și actualizarea grilei de salarizare a personalului ONRC în conformitate cu principiile sistemului de salarizare enunțate de art. 6 din Legea 153/2017, întrucât personalul ONRC beneficiază de o salarizare inferioară în cadrul aceleiași familii ocupaționale, nebeneficiind de sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică și solicitat în repetate rânduri Ministerului Justiției, fără niciun rezultat”, cer cu insistență membri ai Sindicatului Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Pentru a obține aceste revendicări, în perioada 18-22 aprilie angajaţii ONRC au intrat în grevă de tip japonez la nivel naţional, purtând banderole negre în semn de protest, dar în același timp și-au îndeplinit atribuţiile de serviciu cu exces de zel.
Începând de astăzi, 23 aprilie și până joi, 25 aprilie, de la ora 13:30, vor avea loc mitinguri la nivel naţional în toate judeţele, în faţa instituţiilor. În data de 26 aprilie, începând cu ora 11:00, va avea loc un miting la sediul Ministerului Justiţiei, iar începând din luna august va fi declanşat conflictul colectiv de muncă.