Anevrismul cerebral – boala care se moștenește din familie, are rar simptome, dar este extrem de periculoasă!

Publicitate

Dr. Cristian Mihalea, medic primar Radiologie Imagistică-Medicală, , cu supraspecializare în Neuroradiologie Intervențională, și care operează la Spitalul CHU Bicentre din sudul Capitalei Franței și la Spitalul Clinic Sanador din București, a vorbit despre boala numită Anevrism cerebral, care sunt simptomele, cauzele și factorii de risc.

Medicul spune că această boală nu are simptome, decât atunci când este avansată sau în anumite cazuri excepționale.  Anevrismul de peste 12-13 milimetri poate da dureri de cap, adesea cefalee, a menționat doctorița, potrivit Dcnews.ro. 

Cel mai greu de diagnosticat este anevrismul de mici dimensiuni, pentru că în acele cazuri simptomele sunt inexistente, iar boala se poate identifica cu analize amănunțite:

“Dar anevrismele de 4, 5, 6, 8 milimetri nu sunt simptomatice decât excepțional, când apasă anumite perechi de nervi cranieni și avem ptoză palpebrală sau avem manifestări de echilibru în fosa posterioară de exemplu, pe circulația vertebro-bazilară. De aceea este un diagnostic foarte greu de pus fără o imagistică de înaltă calitate, vorbesc de angiografie, RMN sau angioCT”, a declarat medicul Cristian Mihalea, potrivit Dcnews.ro.

De asemenea, medicul atrage atenția că boala poate fi transmisă genetic, motiv pentru care cei care au în familie o rudă care suferă de anevrism trebuie să-și facă anumite controale regulate:

“În familie, și ăsta este un sfat pe care-l dau pacienților, care au o fiică, un fiu, o mamă, un tată care are anevrism cerebral, le recomand pacienților să-și controleze membrii familiei de gradul 1. Am avut surprize, se pare că există o transmitere genetică, până la urmă o slăbiciune a colagenului și nu de multe ori, în un 10% din cazuri, poți să ai surprize. Adică are mama și poate avea și fiica.

Din păcate discutăm la momentul actual de limita Medicinei moderne. Mergem spre genetică foarte mult, în spitalul unde lucrez, în Bicentre, în Paris, facem deja prelevări genetice”, spune medicul, potrivit Dcnews.ro.

Printre factorii de risc care duc la apariția bolii, medicul enumeră: hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și fumatul.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!