ANAT solicită autorităților ca în locul carantinei de 14 zile pentru cei care se întorc din străinătate să se introducă doar obligativitatea efectuării unui test COVID

Publicitate

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) solicită autorităților să implementeze, ca măsură alternativă, efectuarea unui test COVID-19 la întoarcerea în țară, în locul carantinării de 14 zile, obligativitatea carantinei generând un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri și litigii, susțin reprezentanții ANAT într-un comunicat preluat de Agerpres.

Potrivit ANAT, activitatea agențiilor de turism din România a fost grav afectată în anul 2020 din cauza restricțiilor impuse la nivel global în contextul pandemiei de COVID-19. Totuși, în contextul actual, pozitiv pentru țara noastră, al scăderii numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, agențiile de turism se confruntă în continuare cu o situație care le afectează activitatea. Țările în care călătoresc turiștii români în acest moment, puține de altfel, se află pe lista galbenă, crescând numărul solicitărilor de anulare a rezervărilor.

“Niciun român nu dorește și nu își permite să stea în carantină 14 zile la întoarcerea dintr-o călătorie sau vacanță. Acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri și litigii. Având în vedere cele menționate mai sus și faptul că turiștii care se întorc din aceste țări și stau în carantină nu știu dacă sunt infectați și dacă pot infecta, la rândul lor, alte persoane, alte persoane, propunem abordarea acestei situații prin varianta în care un călător care se întoarce dintr-o țară aflată pe lista galbenă, să aibă ca alternativă la carantinare efectuarea unui test în termen de 3 zile de la întoarcerea în România. Se poate menține măsura de carantinare până la obținerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuării de teste rapide pe aeroport”, a subliniat Dumitru Luca, președintele ANAT.

Asociația Națională de Turism a trimis, la sfârșitul săptămânii trecute, o scrisoare deschisă către Guvernul României, domnului Prim Ministru Florin Cîțu, către Ministerul economiei, Anteprenoriatului și Turismului, domnului Ministru Claudiu Năsui, respective către Ministerul Afacerilor Interne, domnului Raed Arafat, Secretar de stat, prin care solicit implementarea acestor măsuri.

De asemenea, ANAT consideră că trebuie revizuită și măsura căre, în cazul în care părinții sunt vaccinați, la întoarcerea dintr-o călătorie într-o țară din lista galbenă, copiii nevaccinați trebuie să rămână în carantină o perioadă de 14 zile.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!