Analiză la nivel înalt după tragedia de la ATI Piatra Neamț. Modernizarea sistemelor de gaze și electrice din spitale se va face cu bani europeni

Publicitate

Pandemia de COVID-19 și tragedia de la Piatra Neamț, când 10 persoane au ars de vii într-un incendiu izbucnit în secția ATI a spitalului județean, au scos la iveală bolile grele și deosebite de grave ale sistemului medical românesc.

De ani în șir se promit multe, dar se reușesc prea puține, situația necesitând în continuare finanțare și rezolvarea multor probleme.

Astăzi, președintele Iohannis a avut o nouă şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19, iar la şedinţă au participat şi vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Dorel Săndesc; şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Carol Davila”, Dan Corneci; managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş”, Emilian Imbri; Elena Ovreiu, lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice.

Potrivit Agerpres, specialiştii au prezentat o evaluare naţională a infrastructurii reţelelor de gaze în secţiile de anestezie şi terapie intensivă din spitalele publice şi o analiză a disfuncţionalităţilor şi defecţiunilor care pot apărea pe perioada de funcţionare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la diferite unităţi sanitare.

Astfel, în declarația de presă susținută în această seară, președintele Klaus Iohannis a prezentat următoarele concluzii:

-este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, şi a reţelelor electrice, pentru aceasta urmând a fi pregătit un program de finanţare pe fonduri europene;

-se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare care să permită o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti

-un rol important îl are resursa umană şi trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească inginerii medicali.

Președintele a mai declarat că a solicitat la Ministerul Sănătății și o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.

”Este evident că, în condiţiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare şi a acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru service-ul şi mentenanţa aparaturii sunt masiv subdimensionate şi adeseori insuficiente. (…) România traversează o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical, care a scos în evidenţă toate deficienţele structurale neglijate ani şi ani de zile”, a subliniat șeful statului.

Tocmai de aceea, acesta susține că ”se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi şi reglementări clare”, domnia sa și guvernul fiind dispuși la un efort de lungă durată pentru a reconstrui ”tot sistemul sanitar din temelii”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!