Ample percheziții în Prahova, într-un dosar de corupție și furt de energie electrică. Sunt implicați și funcționari publici

Publicitate

Mai multe percheziții ample au avut loc, luni, 18 ianuarie, în județul Prahova, într-un dosar de corupție privind furtul de energie electrică. Conform unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție, la descinderi au participat polițiști de la Serviciul Județean Anticorupție Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, al Serviciului Anticorupție Buzău și al Serviciului Anticorupție Dâmbovița, cub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Oamenii legii au pus în executare zece mandate de percheziție domiciliară: cinci mandate la sediul sau punctul de lucru al unor societăți comerciale și alte cinci la domiciliile suspecților, precum și cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecți funcționari publici și alte trei persoane fără calitate specială.

“În cauză se efectuează cercetări față de cei cinci suspecți. Sunt suspecți pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

În cauză s-a stabilit ca mod de operare următoarea: Unul dintre suspecți, deținător al mai multor spații industriale și rezidențiale, punea la dispoziție spații unde urmau a fi desfășurate activități puternic consumatoare de energie electrică. Respectiv instalații clandestine de branșare la energie electrică. Aceste instalații erau puse în manoperă și protejate de cei doi suspecți funcționari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potențiali clienți ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relației cu unul dintre suspecții funcționari publici, acesta se ocupa de obținerea avizelor necesare punerii în funcțiune a instalațiilor, modificării de putere și punerea în manoperă a branșamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcționar public se ocupa efectiv de realizarea branșamentelor clandestine și avea rolul de a remite sume de bani angajaților societății de distribuție cu putere de decizie.

Cercetările vor fi continuate la sediul unității de parchet pentru stabilirea întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate”, se arată într-un comunicat DNA.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!