Amenzi drastice în urma unor controale efectuate la adăposturile pentru câini din cinci județe, printre care și Dâmbovița

Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi usturătoare în urma mai multor controale la adăposturi pentru câini în județele Dâmbovița, Ilfov, Argeș, Buzău, Teleorman și municipiul București.

După ce au fost verificate 30 de adăposturi pentru câini înregistrate sanitar-veterinar, respectiv 16 adăposturi  publice și 14 adăposturi private, în perioada 18 februarie – 12 martie, s-au dat amenzi în valoare totală de 34 000 de lei. Totodată, au fost emise patru ordonanțe de suspendare a activității pentru nerespectarea normelor de protecție și bunăstare a animalelor.

“În perioada 18.02.2021 – 12.03.2021, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat acțiuni de control care au vizat respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor şi condiţiile de funcţionare a adăposturilor publice și private pentru câini, existente pe raza a cinci judeţe: Ilfov, Buzău, Dâmbovița, Argeș, Teleorman şi a municipiului Bucureşti.

Au fost verificate 30 de adăposturi pentru câini înregistrate sanitar-veterinar, respectiv 16 adăposturi publice şi 14 adăposturi private. În cazul adăposturilor private, un număr de 11 sunt administrate de organizaţii neguvernamentale de protecţie a animalelor (O.N.G) şi un număr de 3 adăposturi de către societăţi comerciale.

Neregulile constatate de reprezentanţii ANSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin dispunerea unor măsuri pentru remedierea deficiențelor, prin  aplicarea a 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 34.000 de lei precum și, prin emiterea a 4 ordonanțe de suspendare a activității.

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate menționăm:

– lipsa elementelor de afişaj, nefiind amplasate la intrare panouri vizibile privind datele de identificare, programul de funcționare;

– neprezentarea, la momentul controalelor, a tuturor evidenţelor obligatorii la nivelul adăposturilor pentru câini;

– necompletarea la zi a evidenţelor obligatorii, respectiv a registrelor specifice pentru gestionarea câinilor;

– lipsa evidenţelor complete, specifice instruirii personalului îngrijitor;

– lipsa elementelor de identificare a animalelor, corespondenţa parţială cu datele înregistrate în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân;

– neconformităţi privind asigurarea trasabilităţii animalelor cazate;

– deteriorarea pavimentelor în anumite spaţii de cazare la nivelul adăposturilor de câini;

– nerespectarea tuturor condiţiilor privind modalitatea de adăpare şi hrănire a animalelor;

-condiţii de zooigienă necorespunzătoare.

Seria acțiunilor de verificare în adăposturile pentru câini va continua pentru a fi asigurată respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!