Ambasadorul SUA în România, în vizită la amplasamentul viitoarei centrale SMR de la Doicești: ”Proiectul vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului american”

Sursă foto: RoPower Nuclear
Publicitate

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa, doamna Kathleen Ann Kavalec, s-a aflat astăzi într-o vizită în județul Dâmbovița, mai întâi la Doicești, unde urmează să se pună în practică proiectul SMR (reactoare modulare mici), iar apoi la sediul Consiliului Județean, unde a avut o întâlnire cu președintele CJD, Corneliu Ștefan, și prefectul Claudia Gilia.

Proiectul SMR ce urmează a fi realizat pe amplasamentul fostei Termocentrale Doicești este o premieră în Europa, România, prin Doicești, va fi a doua țară din lume după America unde ar urma să se implementeze proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni.

Ambasadoarea SUA a declarat astăzi în Dâmbovița că proiectul „vizionar” ”beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât și financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susținere. U.S. EXIM Bank și Corporația Internațională de Finanțare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanțare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doicești, in valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de 1 miliard de dolari.

Investiția lor financiară subliniază angajamentul nostru comun față de un viitor energetic durabil. Recunoaștem că drumul spre progres se bazează pe colaborare, iar acest proiect întruchipează acest lucru.

Echipa Ambasadei SUA colaborează zilnic cu SNN, RoPower, NuScale și Fluor – forțele motrice din spatele transformării Doiceștiului, pentru ca acest proiect să progreseze.  Împreună, putem face Doiceștiul o stea strălucitoare în constelația generării de energie fără emisii de carbon. Modelul SMR a stârnit interes și atenție mult dincolo de granițele României, rezonând în întreaga Europă și nu numai.  Acest lucru se datorează faptului că oferă o cale către o energie nucleară mai sigură și mai scalabilă, oferind țărilor o altă opțiune fiabilă pe baza căreia să obțină securitatea energetică.

Experiența a demonstrat că tehnologia americană NuScale utilizată în cadrul proiectului este sigură. Fiind singura tehnologie SMR comercială existentă, aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, aceasta vine cu asigurări de cel mai înalt nivel de siguranță și securitate.

Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluții de ultimă generație pentru a combate criza climatică și pentru a extinde accesul la energie curată. Nu numai că tehnologia SMR oferă energie mai curată, dar proiectul va crea și locuri de muncă pentru comunitatea locală, de care vor beneficia familiile și generațiile viitoare.

Pe scurt, proiectul SMR de la Doicești este încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA și România.  Este o dovadă a lucrurilor mărețe pe care le putem realiza atunci când națiunile colaborează pentru un scop comun.

Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai luminos, mai curat și mai durabil”, este mesajul transmis de Kathleen Ann Kavalec.

Prezent la vizita de la Doicești, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, printre altele că tehnologia NuScale este „de încredere. Oricât de mult ar dori unii să ne abată sau să pună sub semnul întrebării dacă își fac cu adevărat temele, dacă sunt onești, dacă respectă parcursul Occidental al României, vor fi corecți în a spune că este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume, Nuclear Regulatory Commission (NRC). Am fost la Washington, am discutat cu șeful NRC și cu o echipă de experți. În plus, echipele tehnice, echipa RoPower, echipa Nuclearelectrica, Ambasada SUA, toți am purtat aceste discuții. Și ni s-a explicat foarte clar de ce este o tehnologie sigură, de ce este cea mai promițătoare tehnologie pentru a fi prima din lume. Și iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doicești, în România.

(…) Și acesta este și ultimul meu mesaj. Este unul de curaj și vă întreb: Dacă nu noi, atunci cine, realmente? Dacă nu tradiția pe care România o are în sectorul nuclear, oamenii pe care România i-a dat lumii în sectorul nuclear, marii experți. O echipă de oameni vizionari condusă de Cosmin Ghiță și echipa lui, cu sprijinul partenerului strategic, Statele Unite ale Americii. Toate aceste elemente ne spun că vom avea succes. Și într-acea zi, care nu-i departe de azi, ne vom revedea aici, să vedem cu ochii noștri ce a putut crea omul și ce a putut crea România în acest parteneriat. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei din sectorul energetic și multora dintre dumneavoastră și din presă, care dau o șansă acestui proiect. Reflectând obiectiv care sunt șansele lui, care sunt premisele, care sunt punctele lui forte, e foarte important să nu-i dezinformăm pe români, pentru că promisiunea pe care România o face nu este doar pentru români, este pentru întreaga omenire. Sunt zeci de locuri foarte similare cu Doicești în întreaga regiune. Tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni permite prin economii de scară, prin faptul că atunci când ai a zecea unitate, a o suta unitate, costurile scad dramatic. Și atunci noi putem să extindem această tehnologie în toate regiunile.

Nucleareletrica poate să își asume rolul de lider pentru întreaga regiune și asta va face în parteneriat cu NuScale și cu ceilalți pe care îi vedem. Sunt companii mari, nu vorbim de o improvizație aici, vorbim de unele dintre cele mai mari companii din lume, Fluor și Samson. Vorbim, bineînțeles, de o companie românească extrem de serioasă, Grupurile INFRA și Nova Power. Deci, iată, avem tot ceea ce ne trebuie să scriem istorie.

Vă felicit pentru progres. Am fost aici acum câteva luni. Este impresionant ceea ce realizați. Am văzut că se lucrează și astăzi și vreau să ne revedem constant până când îi dăm cheie”.

Președintele CJD, Corneliu Ștefan, și-a exprimat convingerea că întrevederea cu înaltul oaspete „marchează începutul unui parteneriat de lungă durată, consolidând astfel legăturile dintre România și Statele Unite ale Americii, reafirmând în același timp rolul determinant pe care județul Dâmbovița îl are în dezvoltarea Regiunii Sud-Muntenia”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!