Sociologul Alfred Bulai, întrebat dacă este util ca tinerii să facă o pregătire militară, a declarat că armata este o experiență care poate pregăti pentru viața matură, de adult. Băieții vor învăța să iasă din atmosfera comodă de acasă și să se descurce de unii singuri:
“În generația mea, toți am fost trimiși în școlile de ofițeri. Am făcut armată de ne-au rupt ăia. Săracii nu știau cum să procedeze. Au crezut inițial că trebuie să concentreze 3 ani în 9 luni. Sunt experiențe foarte interesante, dar tocmai de asta pot să spun că este ultra util serviciul militar. E o experiență de maturizare reală, nu pentru faptul că te pregătește să lupți. O experiență care exista în comunitățile vechi de la noi. De exemplu, ceata, în care mai mulți bărbați trăiau o perioadă de câteva săptămâni la vătaful mare acasă. Trăiești în comun, înveți să te descurci, te rupi de familie și chiar ieși super maturizat față de cum ai intrat.
E o experiență de a trăi alături de alți, de a socializa. Noi, astăzi, avem o groază de oameni care sunt extrem de izolați social, nu relaționează, nu știu să se descurce. Mie mi se pare o experiență extrem de utilă și e un gen de maturizare de care mai ales tinerii au nevoie.“, a spus Alfred Bulai, potrivit dcnews.ro.
Acesta spune însă că serviciul militar ar trebui adaptat după modul de desfășurare al societății actuale. Alfred Bulai dă ca exemplu Israelul, acolo unde armata este obligatorie inclusiv pentru femei. Astfel, pentru că oamenii sunt foarte bine pregătiți, întreaga societate este scutită de atacurile teroriste sau de orice alt fel.
“De ce nu există atentate tocmai în Israel, dar Europa e plină de astfel de atacuri?! Pentru că le e greu și celor din organizațiile teroriste să facă ceva acolo. De ce? Pentru că în autobuzul din Tel-Aviv, dacă ai o mișcare suspectă, te bate o babă de te rupe. Există un gen de exercițiu militar și un gen de vigilență care face foarte greu punerea la cale a unui plan. În schimb, în Paris, când au fost diferite atentate, s-au dus cu telefonul să filmeze. Asta e reacția, să dăm pe rețele, să arătăm că am fost acolo”, spune sociologul, potrivit dcnews.ro.
Sunt multe situații, continuă el, în care oamenii s-au salvat datorită pregătirii fizice. Inclusiv la Colectiv a fost un caz asemănător.
“În momentul ăla, deși nu făcuse cine știe ce în armată, și-a adus aminte că în cazul unui atac chimic sau ceva, trebuie să stea cât mai jos, ca să aibă aer curat. Și a zis: Domn’le, m-am aruncat jos și am mers târâș. Așa am ieșit. Nu e o chestie așa, fără utilitate, dar e vorba de o experiență socială”, a declarat sociologul, potrivit sursei citate.