Alertă meteo de caniculă, în Dâmbovița! Coduri galben și portocaliu emise de ANM în aproape toată țara, în următoarele trei zile

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri – portocaliu și galben, valabile pentru mai mult de jumătate din țară, printre care și Dâmbovița.

Astfel, urmează trei zile de foc, cu cod galben în zilele de 22, 23 și 24 iulie, când sunt așteptate un val de căldură și un disconfort termic ridicat.

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării unde se va intensifica treptat.

Disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.

Județele din vestul și jumătate din sudul țării se vor afla în Cod portocaliu în zilele de 22 și 23 iulie. Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade, prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cum să faceți față căldurii?
beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător;
purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;
-evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;
-consumați fructe și legume proaspete.
 În perioadele caniculare și de secetă prelungită folosirea focului deschis pentru arderea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă.
Trebuie înţeles faptul că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța oamenilor şi a gospodăriilor acestora, precum și pentru participanții la traficul rutier deoarece fumul reduce brusc vizibilitatea, situaţie care poate genera adevărate tragedii.
Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate vor fi sancţionate contravenţional, conform legislaţiei în vigoare.
 Nu uitaţi! Printr-un comportament preventiv, protejaţi viaţa, bunurile materiale și mediul înconjurător!
Anunțați în cel mai scurt timp orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean sau a dumneavoastră la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!