Alertă de urși în mai multe localități din nordul județului Dâmbovița! Autoritățile au luat măsuri specifice nivelului de risc

Publicitate

Alertă de urși în mai multe localități din nordul județului Dâmbovița! În ultima perioadă, astfel de animale sălbatice au fost observate în orașul Fieni și comunele Pietroșița, Moroeni, Runcu și Doicești.

Cetățenii sunt avertizați să circule cu atenție, fără a se expune la pericole, anunță autoritățile. Mai mult de atât, la nivelul acestor localități au fost întreprinse măsurile specifice nivelului de risc prevăzute de Procedura privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile în gestionarea incidentelor și situațiilor de urgență generate de animalele sălbatice la nivelul județului Dâmbovița, aprobată prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița nr. 5/2017.

Astfel, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dâmbovița a direcționat efective de jandarmi pentru a acorda sprijin populației și pentru a evalua situația la fața locului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița a acționat cu un echipaj de prim ajutor. Totodată, au fost transmise mesaje Ro-Alert prin care au fost atenționați cetățenii din zonele amintite cu privire la prezența animalelor sălbatice și recomandări pentru evitarea unor situații de risc.

“Precizăm că nu au fost primite, până la acest moment, informări de la nivelul UAT-urilor, prin care să fie semnalate incidente sau să fie înregistrate pagube materiale, nivelul de risc fiind unul redus la nivelul celor cinci UAT-uri, în conformitate cu procedura menționată.

Prin adresa nr. 5822/09.06.2021 au fost reiterate primarilor/președinților CLSU atribuțiile/obligațiile pe care le au în conformitate cu procedura în vigoare.

În perioada următoare CJSU Dâmbovița va fi convocat în ședință extraordinară pentru o nouă evaluare a situației generată de apariția unor animale sălbatice (urs) din ultima perioadă, precum și pentru analizarea evenimentelor înregistrate ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase în județul Dâmbovița”, reiese dintr-o informare a Intistuției Prefectului Județului Dâmbovița.

Pentru prevenirea situațiilor de pericol în localitățile din județul Dâmbovița, unde a fost semnată prezența urșilor, jandarmii recomnadă cetățenilor următoarelor:

-nu depozitați deșeurile menajere la întâmplare, ci puneți-le într-un tomberon care poate fi blocat;

-evitați consumul în aer liber de alimente cu miros puternic, cum ar fi peștele la conservă, laptele condensat sau fructele confiate;

-nu lăsați în mașină resturi de carne, pește sau fructe cu miros puternic;

-nu depozitați alimente, cosmetice sau pastă de dinți în curte sau în zone ușor accesibile;

-dacă ați făcut grătar sau ați gătit la ceaun, spălați toate ustensilele și depozitați-le în casă;

-nu lăsați hrana animalelor în afara gospodăriei, iar după hrănirea acestora spălați cât mai bine recipientele din care au fost hrănite și țineți-le înăuntru;

-dacă vedeți un urs, nu încercați să îl hrăniți sub nicio formă și mai mult nu îi atrageți atenția;

-dacă vedeți un urs când călătoriți cu mașina, nu urmăriți animalul și nu ieșiți din autoturism sub nicio formă;

-nu vă faceți fotografii selfie cu urșii, oricât de inofensivi ar părea;

-evitați pe cât posibil să vă deplasați singuri în afara gospodăriilor, în zone împădurite;

-apelați numărul unic de urgență 112 pentru a solicita ajutorul autorităților.

Alte localități dâmbovițene în care a mai fost simțită prezența urșilor în ultima perioadă au fost Pucheni, Cobia, Dragodana, Dragomirești, Adânca, Gura Ocniței și Moțăieni.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!