Agenția Internațională pentru Energie Atomică a terminat a doua evaluare a amplasamentului de la Doicești pentru viitoarea centrală cu reactoare modulare mici. Ce au concluzionat experții

Publicitate

Misiunea de follow-up SEED (Site and External Events Design) a AIEA concluzionează că procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești respectă abordarea recomandată de AIEA pentru selecția amplasamentului, așa cum este stabilită în Standardele de securitate ale AIEA.

Astăzi, printr-un comunicat de presă, SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect SMR, au anunțat încheierea cu succes a Misiunii de follow-up AIEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecția amplasamentului de la Doicești, și au transmis că apreciază „misiunea profesionistă și independentă desfășurată de echipa de experți a AIEA”.

Misiunea SEED a fost solicitată de SN Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selecție a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranță ale AIEA și, „în consecință, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitării de licențiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România”, se arată în documentul amintit.

Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară, inclusiv în ceea ce privește evaluarea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potențialele evenimente externe și interne specifice amplasamentului.

Această misiune de follow-up a fost practic a doua, o continuare a misiunii SEED efectuată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică la finele lunii august 2022, tot la solicitarea Nuclearelectrica.

„Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfășura un proces de selecție a amplasamentului din România obiectiv, fezabil și sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfășurata în 2022 pentru a evalua procesul de selecție a amplasamentului este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN față de securitate și a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuție implementarea în condiții de securitate a proiectului. Experiența în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară” a declarat Paolo Contri, șeful echipei de evaluare și șeful Secției de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate și Siguranță Nucleară al AIEA, citat în comunicatul de presă.

Potrivit aceleiași surse, echipa științifică românească „a furnizat date și dovezi științifice solide pentru a susține decizia de a selecta amplasamentul de la Doicești pentru prima dezvoltare SMR din România. Echipele interne de experți reputați au efectuat investigații, calcule și studii detaliate care au demonstrat că selecția finală a site-ului Doicești este sustenabilă și în deplină conformitate cu abordarea recomandată de AIEA pentru selecția site-ului. În plus, toate aceste lucrări susțin un proces decizional solid”.

Cosmin Ghiță, director general, SN Nuclearelectrica, a declarat: „Considerăm că un proiect nuclear sigur ar trebui să fie realizat și pe baza unor evaluări amănunțite și independente, de aici și invitația noastră adresată AIEA de a efectua o astfel de evaluare. Proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esențial în comun: securitatea nucleară și dorim să dezvoltăm un proiect exemplar prin utilizarea unei tehnologii cu un nivel înalt de securitate nucleară, o selecție riguroasă a amplasamentului, o analiză completă și sigură a evenimentelor externe specifice amplasamentului. Pe lângă experții români, apreciem foarte mult expertiza internațională obiectivă și independentă pentru a ne asigura că toate aspectele legate de securitate sunt luate în considerare și abordate încă din primele etape ale proiectului. Mulțumesc echipei de experți ai AIEA pentru efectuarea acestei evaluări și mulțumesc echipei de experți români pentru reconfirmarea profesionalismului lor.”

Comunicatul Nuclearelectrica mai arată că procesul de selecție a amplasamentului a primit încrederea finanțatorilor externi, în speță USTDA, care a acordat 1,2 milioane USD pentru studiu. Sargent &Lundy, o companie de inginerie solidă și reputată, a realizat studiul în mod independent. „Acest lucru subliniază sprijinul internațional și încrederea investită în proiectul SMR Doicești din România, în urma unor orientări, sugestii și recomandări clare făcute de experții AIEA”.

Pe de altă parte, CEO al RoPOwer Nuclear, Melania Amuza, a transmis: „Concluziile echipei de experți ai AIEA privind procesul de selecție a amplasamentului reconfirmă strategia și efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generație în România. Salutăm eforturile AIEA și ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluării selecției amplasamentului în conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate. În acest fel, proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard de excelență în domeniul dezvoltării SMR în România și în Europa. De asemenea, suntem siguri că evaluările, recomandările și studiile actuale vor contribui și vor acționa ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale și viitoare. Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă și mai multă încredere.” a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

Nuclearelectrica, prin reprezentanții săi, transmite că „dezvoltarea proiectului SMR (462 MW capacitate instalată) va contribui la securitatea energetică a României, la obiectivele de decarbonizare, asigurând în același timp dezvoltarea locală, complementaritatea cu sursele regenerabile și poziționarea regională”.

Vă reamintim că proiectul reactoarelor modulare mici (SMR), ce urmează a fi realizat pe amplasamentul fostei Termocentrale de la Doicești, va reprezenta o premieră în Europa. România va deveni a doua țară din lume, după Statele Unite, unde ar urma să se implementeze proiectul acestor tip de reactoare modulare.

Amplasamentul fostei termocentrale Doicești a fost selectat ca locație candidată în urma studiilor preliminare realizate cu fonduri în valoare de 1.2 milioane dolari primite de la USTDA la începutul anului 2021.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!