Agenţia Europeană pentru Medicamente nu recomandă, deocamdată, efectuarea celei de-a treia doze din vaccinul anti-COVID-19. Două țări influente din UE nu țin cont de recomandări

Publicitate

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu recomandă, deocamdată, efectuarea celei de-a treia doze din vaccinul anti-COVID-19, instituția atrăgând atenția că nu există momentan suficiente date.

Potrivit europafm, anunțul vine după ce două ţări importante din UE (Germania și Franța) au dezvăluit că vor administra doze de supra-rapel persoanelor vulnerabile, începând din luna septembrie.

De altfel, EMA a anunţat deja la jumătatea lunii trecute că are nevoie de mai multe date medicale înainte de a formula o recomandare în privinţa utilizării celei de-a treia doze, însă Germania şi Franţa, cele mai influente două ţări din UE, au decis să continue planurile legate de administrarea dozelor de supra-rapel, fără să mai aştepte decizia forului european.

”Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă şi când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare şi din studiile aflate în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri”, au anunţat reprezentanţii EMA, potrivit sursei citate.

Totuși, din septembrie, și Germania și Franța au în intenție să administreze a treia doză pacienţilor cu imunitate compromisă, persoanelor în vârstă şi rezidenţilor din centrele pentru bătrâni.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că deciziile legate de vaccinările anti-COVID-19 sunt luate de guvernele naţionale, însă a subliniat că în ceea ce priveşte doza a treia – ca şi în alte chestiuni – executivul UE încurajează “deciziile bazate pe ştiinţă, în concordanţă cu recomandările EMA”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!