Adrian Gheorghe, președintele CNAS, despre plata în funcție de performanță în sistemul românesc de sănătate

Publicitate

Adrian Gheorghe, președintele CNAS, a vorbit despre varianta implementării în sistemul românesc de sănătate a plății în funcție de performanță. Acesta a spus că pentru început este necesar să se știe foarte bine ce anume înseamnă performanța pentru sănătatea românilor, care sunt așteptările pentru aceștia pe termen lung și mediu, precum și ordinea prioritară a problemelor cu care se confruntă oamenii, cele mai frecvente fiind bolile cronice, stilul de viață și bolile infecțioase, a spus acesta potrivit Dcnews.ro.

De asemenea, președintele CNAS menționează că în acest moment plata pentru performanța în sectorul asistenței medicale primare este inexistentă, nefiind prevăzută de lege. Același lucru se întâmplă și pentru alte tipuri de asistență, a declarat acesta, conform sursei citate.

“Anglia este un exemplu din care cred că ne putem inspira. Acum mai bine de zece ani s-a introdus un program foarte generos, de plată în funcţie de performanţă la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Stimulentele au fost acordate de aşa natură încât creşterea, dacă îndeplineai indicatorii, a veniturilor cabinetului era de 10% maximum. (…) Bugetul acestui fond era de un miliard de lire, mult chiar şi pentru sistemul britanic. Problema a fost că, după câţiva ani, toată lumea lua bonusul. Atunci s-a pus problema dacă această plată în funcţie de performanţă îşi atinge obiectivul de politică publică dacă toată lumea îl obţine? (…) Una dintre concluziile evaluării programului a fost că indicatorii iniţiali au fost prea uşor de atins” , a declarat Adrian Gheorghe, potrivit Dcnews.ro. 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!