Administrarea centrelor de vaccinare anti-COVID-19 cade acum în sarcina primăriilor. Guvernul Cîțu și Ministerul Sănătății, puse la zid de primari

Publicitate

Noile măsuri ale Guvernului Cîțu, prin care toată responsabilitatea organizării și operaționalizării centrelor locale de vaccinare anti-COVID-19, inclusiv salarizarea personalului medico-sanitar și auxiliar, cade în sarcina autorităților locale sunt aspru criticate și au generat o poziție publică a Asociației Municipiilor din România.

”În calitate de membru al Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România, am adoptat, alături de colegii mei primari de municipii, o poziție publică prin care ne exprimăm dezacordul cu privire la intenția nelegală a Guvernului de a «transfera» toate obligațiile privind organizarea, dotarea și operaționalizarea  centrelor de vaccinare, precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar, în sarcina comunităților locale”, a transmis astăzi și primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

Iată textul documentului:

”Având în vedere prevederile proiectului Ordonanței de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea  centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, Asociația Municipiilor din România :

  1. Constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nicio o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!

 Potrivit art. 6 din proiectul OUG:

 (1) Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:

  1. pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;
  2. pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;

 Asociația Municipiilor din România a susținut și susține principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea și alocarea resurselor financiare aferente.

  1. Solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

 Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 (cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare  transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.

Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”.

În Dâmbovița, pentru vaccinarea personalului medical și din asistența socială au fost înfiinţate 5 centre de vaccinare la SJU Târgovişte, Spitalul Municipal Moreni, Spitalul Orăşenesc Găeşti, Spitalul Orăşenesc Pucioasa şi Centrul Multifuncţional Titu.

Pentru vaccinarea populaţiei generale au fost amenajate 22 de centre în 20 de localități, astfel: 3 în Târgovişte, câte unul în Pucioasa, Moreni, Găeşti, Răzvad, Titu, Fieni, Corneşti, Dragomireşti, Gura Ocniţei, Băleni, Aninoasa, Şotânga, Bucşani, Potlogi, I.L. Caragiale, Dragodana, Răcari, Corbii Mari şi Voineşti.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!