Acțiuni de căutare și salvare în Bucegii dâmbovițeni. În două săptămâni, 16 turiști au avut nevoie de ajutor

Publicitate

Cinci acţiuni de căutare şi salvare a turiştilor, desfăşurate de jandarmii montani în ultimele două săptămâni, în Bucegii Dâmbovițeni!

Jandarmii din cadrul posturilor montane Peştera şi Zănoaga au intervenit pentru sprijinirea mai multor turişti aflaţi în dificultate, în zona de responsabilitate din munţii Bucegi.

Cei 16 turişti, printre care şi 4 copii, cu vârsta între 6 şi 9 ani, cu preponderenţă din Bucureşti s-au deplasat pe diferite trasee turistice din Bucegi, iar din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (temperaturi scăzute, ploaie torenţială, ceaţă densă, burniţă), a necunoaşterii traseelor practicate, precum şi a neechipării corespunzătoare, s-au rătăcit şi au solicitat ajutorul jandarmilor montani şi al salvamontiştilor de la Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa. Unul dintre copii a necesitat acordarea de îngrijiri medicale, după ce s-a accidentat la picior.

Pentru prevenirea accidentărilor sau situaţiilor de pericol în zona montană, jandarmii montani au câteva recomandări deosebit de importante pentru turiști: înainte de a pleca în drumeţie, să vă informaţi asupra itinerariului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale; să plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi nu riscaţi să plecaţi singuri la drum sau după lăsarea întunericului; să folosiţi numai traseele marcate şi să urmăriţi marcajele de pe traseu; să apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la salvamontişti, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Turiştii aflaţi în dificultate în munţii Bucegi pot apela numărul unic de urgenţă “112” sau numerele de telefon 0749.034639/ 0749.058037 pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!